Adeu, 2022. Hola, 2023!

Aquesta setmana diem adeu al 2022, any internacional del vidre i del desenvolupament sostenible de les muntanyes. El bloc Propera Parada ha fet ressò d’aquests dos esdeveniments (i d’altres) amb continguts relacionats amb la natura, la sostenibilitat, la mobilitat i l’oci saludable.

Hi ha moltes raons per a tenir una actitud respectuosa amb el medi ambient i així hem evidenciat la importància de consumir productes de proximitat i de temporada. És l’anomenat comerç verd: saludable, responsable i sostenible. Tots els mercats de Barcelona compten amb parades adherides al programa Comerç Verd, de productes locals, ecològics i directes de pagès, llotja o petit productor.

Quan la compra es fa en grans superfícies o altres comerços, és recomanable reduir l’ús d’envasos, especialment els de plàstic. Un cop que els hem fet servir i hem donat una segona vida (per exemple, utilitzant com a carmanyoles els envasos de vidre) els haurem de reciclar en els contenidors habilitats. En el cas de dispositius electrònics o altres productes, com l’oli, els Punts Verds bonificaran amb un descompte en la taxa de tractament de residus en el rebut de l’aigua. Així, ser sostenible té premi!

El 2022 ha destacat també per dues bones notícies en mobilitat sostenible. La posada en marxa de la T-mobilitat, el nou sistema digitalitzat i sense contacte per viatjar en transport públic, i la creació del servei AMBici, el nou servei de bicicleta compartida a l’àrea metropolitana.

És en bicicleta que també podem gaudir de rutes i passejades. Es tracta de la Ronda Verda de Cicloturisme que travessa Barcelona i els municipis metropolitans per la serralada (nord) i pel front marítim (sud). Un circuit amb 72 quilòmetres per pedalar des de Santa Coloma o Sant Adrià fins a l’Hospitalet o Esplugues. En bicicleta, patins o a peu són els itineraris saludables a Cornellà, rutes de baixa intensitat i adaptades a qualsevol nivell físic. Una altra passejada ben original que hem compartit és l’itinerari per les restes romanes de Baetulo (Badalona), en el qual descobrir espais històrics de més de 2.000 anys d’antiguitat, com les termes i el jardí de Quint Licini, provinent d’una família benestant de patricis.

Enguany s’ha commemorat el 30è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona i ho hem celebrat recomanant la ruta de les escultures Olímpiques, descobrint la Font del Cobi (districte de Sant Martí), desconeguda per moltes persones. L’escultura i l’arquitectura van de bracet, i així, visualitzant el W Hotel des del Litoral de Barcelona, hem acomiadat l’arquitecte Ricardo Bofill amb una selecció dels seus edificis més importants.

Ara, donem la benvinguda al 2023. O l’any 1472 segons el calendari armeni, el 4720-4721 en el calendari xinès i 5783-5784 en l’hebreu.

Bon any 2023!

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *