Ruta d’escultures Olímpiques

Sembla com si fos ahir quan es van celebrar a Barcelona (i a 15 subseus, entre elles, Badalona o Hospitalet de Llobregat) els Jocs Olímpics. La realitat, però, és que ja han passat 30 anys, i un dia com avui la ciutat canviava la seva fisonomia per dotar-la d’infraestructures que encara gaudim. 

L’èxit d’aquesta competició es va donar gràcies a tots i totes les esportistes, les persones voluntàries i els artistes que van formar part. El Freddie Mercury, la Montserrat Caballé o els Manolos van posar veu a la banda sonora, Javier Mariscal va donar vida al Cobi i a la Petra, i els arquitectes o escultors van deixar la seva empremta en forma d’obra d’art.

Són gairebé 100 escultures que probablement, en molts casos, passen desapercebudes, però que van ser creades per artistes locals i internacionals per a commemorar els Jocs. Des que es va anomenar la ciutat com organitzadora de la competició l’any 1986 es van instal·lar unes 50 obres d’art, i durant l’any 1992, 50 més van completar el catàleg.

Recordes alguna escultura? Et proposem una ruta circular amb inici i final a la parada Ciutadella | Vila Olímpica (línia T4), una de les zones de la ciutat que compta amb més peces d’art per metre quadrat:

  1. David i Goliat, d’Antoni Llena (parc de les cascades)
  2. Peix, de Frank Gehry (c. de Ramon Trias Fargas, 2)
  3. Capbussament, de Juan Bordes i Oscar Tusquets (escullera del Poblenou)
  4. Cobi, de Javier Mariscal (pl. de Cobi)
  5. Tallavents, de Francesc Fornells (c. Salvador Espriu amb Vicens Vives)
  6. Cel Caigut, de Beverly Pepper (parc de l’estació del nord)
  7. La Cara de Barcelona, de Roy Lichtenstein (pl. d’Antonio López)
  8. La Gamba, de Javier Mariscal (passeig de Colom, tocant a la plaça d’Antonio López)
  9. Una Habitació on Sempre Plou, de Juan Muñoz (plaça del Mar)
  10. L’Estel Ferit, de Rebecca Horn (platja de Sant Miquel)

També trobaràs obres molt conegudes com Cavall, a l’aeroport, creada per Botero per donar la benvinguda als esportistes (en un símil del cavall de Troia) o Tors de l’Estiu, d’Arístides Maillol, que realment es va dissenyar l’any 1911, però l’any 1992 es va ubicar al davant del MNAC, a Montjuïc. El motiu és que va ser un regal de l’entitat organitzadora dels Jocs a la ciutat.

Coneixes altres escultures? A on es troben?

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.