Art al TRAM

Art al TRAM és un projecte que utilitza l’art per revitalitzar espais de pas i convertir-los en llocs més amigables, així com per generar experiències úniques per al passatge i el personal de TRAM.

Mur0ne – Cornellà Centre

Parada de Cornellà Centre amb el mural del Mur0ne

El projecte es va iniciar l’any 2020 amb l’actuació d’Iker Muro, Mur0ne, primer artista seleccionat per pintar els 1.635m2 entre les dues parets de l’interior de la parada de Cornellà Centre de la xarxa Trambaix a Cornellà de Llobregat.

La proposta de MurOne representa la multiculturalitat i diversitat de les persones usuàries del tramvia a través d’un joc de perfils de cares que s’entrecreuen i que generen sensació de moviment.

Abans d’iniciar el mural, TRAM va executar una important remodelació de la il·luminació de l’intercanviador de Cornellà Centre amb l’objectiu d’homogeneïtzar la il·luminació, de millorar la visibilitat de l’obra de MurOne i de reduir el consum energètic ja que es van canviar els llums per leds de baix consum.

Amaia Arrazola – Besòs

Parada de Besòs amb el mural de l'Amaia Arrazola

El juny del 2021, Amaia Arrazola va ser l’encarregada de realitzar l’obra mural de les dues parets de l’interior de la parada Besòs a la xarxa Trambesòs, un total de 630m2. En un costat, es plasmen els diferents valors de TRAM a través de personatges diversos amb actituds igualitàries, sostenibles i inclusives. I, a l’altre costat, l’artista opta per difondre diferents espècies locals d’ocells que es poden trobar al voltant de la mateixa parada.

La intervenció d’Amaia Arrazola, en definitiva, és un homenatge a la ciutat metropolitana, moderna, globalitzada, connectada i inclusiva, que no dona l’esquena al medi ambient. També representa la diversitat de persones usuàries que fan ús del transport públic i connecta l’exterior amb l’interior de l’estació.

Javirroyo – Disseny Hub

Després d’actuar en parades de les dues xarxes de TRAM, Art al TRAM va fer un gir per conquerir nous espais amb la tercera intervenció a càrrec de l’il·lustrador Javier Royo, Javirroyo.

Parets del Disseny Hub amb les il·lustracions de Javirroyo

El dibuixant aragonès i instal·lat a Barcelona va omplir un mur de l’exposició ‘Banksy. The art of protest’ al Disseny Hub Barcelona amb els seus personatges característics, combatius i de línies simples per explicar el lligam que manté Art al TRAM amb el grafiter mundialment reconegut Banksy, que dedica el seu art a la reivindicació, la crítica social i la lluita contra les desigualtats.

Royo va repartir les seves obres sarcàstiques al llarg de tot el mur d’entrada i sortida de l’exposició tot compartint espai amb fotografies i vídeos de les intervencions anteriors aprofitant així un entorn cultural per explicar el projecte a un públic afí.

Perrine Honoré

La segona intervenció més enllà de les instal·lacions ferroviàries i quarta d’Art al TRAM s’ha executat a l’oficina que TRAM te a Barcelona de la mà de l’artista francesa Perrine Honoré.

Parets de les oficines TRAM amb l'obra de Perrine HonoréA les parets d’aquestes oficines trobem l’evocació d’un viatge sensorial en tramvia, que travessa diferents punts de la Regió Metropolitana i paisatges mediterranis.

El llenguatge visual abstracte i alegre vol fomentar la interpretació individual de cada espectador, que fa el seu propi recorregut a través de la línia negra que travessa tots els murs.

 

Share