Reciclem i donem vida als residus

En Frederic ha sortit a comprar verdures i, en comptes de demanar una bossa de plàstic, ha dut una bossa de cotó que pot reutilitzar tantes vegades com vulgui. La Roser ha fet una amanida de llegums i, amb l’envàs de vidre, ha emmagatzemat el que ha sobrat per aquest vespre. L’Esperança ha reutilitzat una ampolla de plàstic per fer un fertilitzant orgànic per a les plantes. Només li ha calgut cobrir amb aigua diverses pells de fruites com plàtan, taronja i la closca d’un ou. I el Sergi, després de cinc anys d’usar com a pijama una samarreta vella, ha fet draps de neteja.

Totes aquestes persones no es coneixen, però tenen un interès comú: dur una vida més sostenible amb el medi ambient. Una petita acció, per si mateixa, no canvia gaire, però si se sumen tots els petits gestos, l’entorn és el principal beneficiat. I també es beneficien els objectes, ja que gràcies al reciclatge ja no cal fabricar amb matèries primeres. Sabies que amb 40 ampolles de plàstic es fabrica un jersei polar, amb 80 llaunes de refresc es fabrica una llanda de bicicleta, i una capsa de sabates es fabrica amb només 6 brics?

Avui és el Dia Mundial del Reciclatge, l’ocasió perfecta per recordar la importància de seguir les 5R del reciclatge:

  • Rebutjar: productes amb plàstics o envasos innecessaris, com les bosses per dur la fruita o la verdura.
  • Reduir: quan no es poden evitar els envasos, millor si són reciclats o reciclables, com els de cartró.
  • Reutilitzar: donar una nova vida als productes abans de llençar-los. Les capses de cartró es converteixen en joiers, els envasos de vidre s’utilitzen com a carmanyola…
  • Reparar: quan un producte, com un electrodomèstic, s’espatlla, abans d’adquirir un de nou caldria intentar la seva reparació. No només tindrà (probablement) un cost menor, sinó que s’evitarà el consum.
  • Reciclar: quan un producte ja no està en bones condicions s’ha de llençar a un dels contenidors habituals o bé, portar-lo a la deixalleria si es tracta de residus especials, com bombetes, piles, discos o pots de pintura.

Al web Residuonvas pots saber fàcilment a quin contenidor correspon cada residu, quin procés segueix i en què es transforma, com per exemple, mòbils, raspalls de dents elèctrics o targetes de memòria es tracten per convertir-se en metalls valuosos, carcasses per a aparells i components elèctrics.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.