Els edificis més rellevants de Ricardo Bofill

Sabies que Ricardo Bofill, abans de ser arquitecte, es va dedicar a la cinematografia? L’any 1966 va dirigir el curtmetratge Circles i també va participar en la pel·lícula Brillante Porvenir, del director Vicente Aranda. Malgrat tot, és l’arquitectura per la qual és realment conegut. El seu estil és postmodernista, un estil modern que inclou elements clàssics com arcs i columnes.

Ha dissenyat més de 1000 obres d’arreu del món: habitatges,, gratacels, places, santuaris, escultures… fins i tot, complexos o barris residencials, com el barri Gaudí de Reus, el barri Antigone de Montpeller, i el poble agrícola Houari Boumedienne, a Alger.

Segur que ja coneixes els habitatges Walden 7, un dels projectes més coneguts de l’arquitecte, i que a més a més, per la seva situació i dimensions a Sant Just Desvern, és molt fàcil de veure des de diferents punts, especialment des de Collserola. Però hi ha altres obres que probablement desconeixies que Bofill era autor i que val la pena admirar una vegada darrera l’altra:

Teatre Nacional de Catalunya. El temple grec d’estil contemporani va ser creat l’any 1996. Des d’aleshores és el punt de trobada de les arts escèniques de la ciutat. Per visitar-lo, cal baixar a la parada de TRAM Auditori | Teatre Nacional (línia T4).

Edifici Nexus. Situat al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya, és un edifici d’oficines (amb façana de vidre) que alberga les empreses tecnològiques col·laboradores amb la Universitat (parada Palau Reial – línies T1, T2 i T3).

W Hotel Barcelona. També conegut com l’hotel Vela, va ser construït l’any 2006 amb 26 plantes i 99 metres d’alçada. Molt a prop, a pocs metres de l’hotel, hi ha un edifici singular d’oficines (amb façana de vidre, com moltes de les seves construccions) que és seu de la botiga de roba Desigual.

Terminal 2 i Terminal 1 de l’Aeroport del Prat. Bofill no va construir una, sinó dues terminals (anys 1992 i 2009, respectivament) que aprofiten la il·luminació natural a través de la façana. També es va encarregar de l’ampliació de l’aeroport de Màlaga.

INEFC. L’any 1990, amb motiu dels Jocs Olímpics, va erigir l’actual edifici de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, que en el moment va organitzar les proves de lluita lliure i grecoromana.

Si pròximament has planificat un viatge, és molt probable que trobis alguna de les obres més rellevants de Bofill, com La Muralla Roja a Calp, similar al Walden i que va ser inspiració per a les escales laberíntiques de la sèrie El Joc del Calamar; el Santuari de Meritxell a Andorra, construït amb pedra, en sintonia amb la natura; la Torre 77 West Wacker Drive, a Chicago, de 51 plantes i 204 metres; i la Torre Casablanca Twin Center (Marroc), de 28 plantes i 115 metres, que curiosament alberga un centre comercial de 5 plantes.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.