Coneixes totes les Fonts de Canaletes?

A Barcelona hi ha unes 1800 fonts públiques, de les quals, 600 són d’aigua potable i 200 ornamentals. Sabries anomenar algunes? Segurament recordes la Font del Gat, les Fonts Bessones de la plaça Catalunya i també la més coneguda: la Font de Canaletes, situada a la Rambla. Però també està situada al barri de Gràcia, a Sants-Montjuïc, a Sant Andreu… i és que la Font de Canaletes no és única! Hi ha en total 17 exemplars idèntics arreu de la ciutat.

Es tracta del model font fanal, dissenyat l’any 1889 per l’arquitecte municipal Pere Falqués. En un inici es preveia que només tingués un fanal, així i tot, en el disseny final es va decidir afegir tres més per millorar la il·luminació del carrer. Aquesta font té més singularitats, com per exemple, incorpora 4 brolladors d’aigua, cadascun amb l’escut de Barcelona, i, a més a més, també inclou una petita font per a gossos. Una font per gaudir en família!

El nom de Canaletes té origen en una font que existia al segle XVIII, situada a l’antiga muralla medieval, i que proveïa la zona de la Rambla i el Raval. Sembla que en aquest punt hi havia una canalització d’aigua procedent de Collserola que distribuïa a altres fonts pròximes. En enderrocar-se la muralla, la font es va traslladar transformar-se en el disseny actual.

Molt a prop, al Portal de l’Àngel, existeix una altra Font de Canaletes. Aquesta, però, és lleugerament diferent, ja que no compta amb fanals. És el cas també de la font de l’avinguda d’Esplugues (fa cantonada amb el parc de Cervantes – parada Zona Universitària). La resta són idèntiques. Pots trobar-les, entre altres indrets, a la plaça de la Infància (parada Espronceda – línies T5 i T6), plaça de Sant Agustí Vell (para Wellington – línia T4) i plaça de la Barceloneta (para Ciutadella | Vila Olímpica – línia T4).

A la font de la Rambla hi ha una placa amb la inscripció: “Si beveu aigua de la font de Canaletes, sempre més sereu uns enamorats de Barcelona, i per lluny que us n’aneu, tornareu sempre”. Qui sempre tornen són els aficionats del Barça quan guanyen un trofeu, ja que és el punt de celebració des dels anys 30, quan acostumaven a anar per llegir els resultats esportius que publicava a peu de carrer l’antic diari La Rambla.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.