Ruta per les restes de la Baetulo romana

Baetulo era la ciutat romana de Badalona fundada el segle I aC i, curiosament, anterior a la fundació de Bàrcino. Va ser, per tant, una de les primeres ciutats de la província d’Hispània Tarraconense, amb capital a Tàrraco (Tarragona).

Aquesta ciutat tan antiga segueix encara molt viva, gràcies a les diferents reformes urbanístiques i excavacions que deixen al descobert petits jaciments. Una de les últimes troballes és una vil·la romana agrària dedicada a la producció de vi. Per arribar a les restes cal baixar a la parada Gorg (línia T5), seguir per l’avinguda del Marquès de Mont-Roig fins al carrer de Latrilia, i continuar fins a la seva confluència amb la rambla de Sant Joan. En aquest punt, en el solar de l’antiga fàbrica industrial l’Estrella, hi ha un conjunt de sitges i dipòsits d’aigua, una dolia (contenidor per a la fermentació de vi) i edificis d’emmagatzematge.

Una vegada completada la visita et recomanem el següent itinerari, d’unes 2,5 hores de durada, en el qual descobrir altres espais històrics. Caldrà seguir la rambla de Sant Joan fins a arribar a la Via Augusta, la via romana que connectava el sud de França amb Cadis:

  • Conjunt de termes i conducte d’aigües: situats al Museu de Badalona ( Assemblea de Catalunya, 1), es conserven les estances de la palestra, el frigidarium, el tepidarium i el caldarium de les termes, un mausoleu i un dipòsit d’aigua de 40 metres de llargada.
  • Jardí de Quint Licini (plaça de l’Assemblea de Catalunya): a l’interior d’un jardí romà es troba la piscina de Quint Licini, membre d’una poderosa família de patricis.
  • Casa dels Dofins (c. de Lladó, 45): la domus d’una família benestant destaca pels mosaics ben conservats i les restes de pintures murals originals.
  • Casa de l’Heura (c. de Lladó, 55): aquesta domus conserva un oecus (menjador d’estiu) amb paviment de tessel·les originals, així com un tram del carrer Cardo Maximus, que la separava de la Casa dels Dofins.

Per visitar els espais es recomana l’entrada combinada del Museu de Badalona, que permet també accedir a la col·lecció permanent (entrada general 8,70 € i 7,40 € reduïda).

A finals d’abril se celebrarà la Magna Celebratio, el festival anual que dona a conèixer el patrimoni romà de la ciutat a través d’activitats de reconstrucció històrica: exhibicions, tallers, conferències i visites guiades a les restes arqueològiques.

Carpe diem!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.