Brain Film Fest, festival de cinema sobre el cervell

Sabies que els cíborgs són reals? La primera persona reconeguda com a humà amb particularitats robòtiques és l’artista Neil Harbisson, nascut amb acromatòpsia, una anomalia de la vista que percep els colors en tons blancs, negres i grisos. A través d’una antena implantada al clatell, els colors, els infrarojos i els ultraviolats es transformen en diferents freqüències de so, que un cop memoritzades, li permet “veure” i identificar cada color.

Una innovació similar és l’implant coclear, un dispositiu electrònic que s’implanta a sota de la pell de les persones amb sordesa severa o moltes dificultats per escoltar. L’implant recull els sons, es transmeten al nervi auditiu en forma d’estímuls elèctrics, i a continuació, arriben al cervell, aconseguint restablir la capacitat auditiva.

Aquests són dos clars exemples de com els dispositius tecnològics connectats al cervell poden ajudar a les persones. Però fins a on poden arribar aquests avenços? Com afecten el cervell les malalties neurodegeneratives?

El Brain Film Festival és un festival de cinema impulsat per la Fundació Pasqual Maragall, que enguany aprofundeix sobre la tecnologia i la relació amb les possibilitats i els límits del cervell humà. Des del 17 al 20 de març, el CCCB ha programat pel·lícules, curtmetratges i altres activitats tan presencials (amb reserva prèvia al web) com en streaming. Pren nota de les activitats destacades:

  • Dijous 17, a les 19 h. Gala d’inauguració amb la pel·lícula Supernova, de Harry Macqueen (sala teatre).
  • Divendres 18, a les 10 h. Taula rodona TDA/TDAH Mites i realitats (streaming).
  • Dissabte 19. A partir de les 10 h, projeccions de curtmetratges a concurs, i a les 16 h, taula rodona El cervell Creatiu (streaming).
  • Diumenge 20, a les 10 h. Taula rodona Pot la intel·ligència ser un obstacle? (streaming), i a les 17.30 h, obra de teatre Pòsit (sala teatre).

La Fundació Pasqual Maragall és una entitat sense ànim de lucre que va néixer l’any 2008 amb l’objectiu de fomentar i donar suport a la recerca contra l’Alzheimer, millorant la qualitat de vida de les persones malaltes i dels cuidadors. És una iniciativa de l’alcalde i president Pasqual Maragall, qui va ser diagnosticat d’Alzheimer l’any 2007. Fa 10 anys la fundació va impulsar el Barcelonaβeta Brain Research Center, l’únic centre europeu dedicat en exclusiva a la prevenció d’aquesta malaltia i d’altres malalties neurodegeneratives.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.