Sandaru, d’una fàbrica de begudes a Centre Cívic

El primer centre cívic de Barcelona (a l’àrea metropolitana n’hi ha més de 100) va inaugurar-se l’any 1982, ara fa 40 anys. Es tracta del centre cívic Guinardó (ronda del Guinardó, 113), un antic mas edificat al segle XIX. Era propietat de Claudi Planàs, empresari del sector ferroviari i impulsor del ferrocarril Barcelona-Tarragona i Barcelona-França.

En un primer moment, el Mas Planàs es destinaria com a segona residència, ja que estava situat als afores i gaudia d’una excel·lent vista de la ciutat. Però l’estat ruïnós en el qual es trobava exigia una reforma completa, per la qual cosa, tant la construcció com el terreny finalment es van destinar a altres usos: un viver de plantes en el jardí, una piscina pública de luxe, un canòdrom de molt èxit, seu de les milícies antifeixistes, seu dels bombers i refugi antiaeri. A finals dels anys 70 va passar a mans de l’Ajuntament, que el va convertir en un equipament pel veïnat.

En total, hi ha 52 centres cívics a Barcelona, i un d’ells, el Parc Sandaru (parada Marina – línia T4), celebra aquest cap de setmana el seu aniversari: fa 15 anys!

El dissabte 12 de març, a partir de les 12 h i fins al vespre s’han programat diverses activitats musicals i d’esbarjo als jardins Ctra. Antiga de Mataró (musical protagonitzat per la gent gran, actuacions de sevillanes i dels artistes Djembé i Chema Pérez, seguit d’una activitat familiar i un taller de manualitats).

El diumenge 13 de març, la festa es trasllada a l’interior del centre cívic amb un Escape Room ambientat en l’origen del centre cívic (cal reserva prèvia al mateix centre). I és que Sandaru era la marca d’una gasosa que s’elaborava en aquestes instal·lacions l’any 1951, i, curiosament, és el resultat d’ajuntar les primeres lletres del nom i cognoms del propietari de la marca: Santiago Daurella Rull.

En el marc de l’aniversari també s’ha inaugurat una exposició fotogràfica que recull els 15 anys del centre, amb accés lliure i de franc fins al 31 de març.

Per molts anys, Sandaru!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.