Cuina d’aprofitament: canelons de Sant Esteve

És tradició que pel dinar de Sant Esteve es consumeixin canelons de primer plat i pollastre farcit amb prunes i pinyons de segon. I si per Nadal ha sobrat carn d’olla de l’escudella molt millor, ja que així s’aprofita per al farcit dels canelons. Tot un exemple de cuina d’aprofitament!

El costum de menjar canelons en aquesta festivitat, tot i semblar que s’ha practicat des de sempre, és prou recent, en concret, des de principis del segle XX. El seu origen podríem dir que és català, francès i italià (beneïda dieta mediterrània!). I és que els inventors d’aquesta recepta van ser en Michel Pompidor, un xef de la Catalunya del Nord, i el compositor i gastrònom Giacomo Rossini. D’aquí prové el nom, doncs, dels canelons Rossini, la recepta original amb foie i trufa. Es van crear al restaurant Maison Dorée de París, un restaurant freqüentat per l’aristocràcia i l’alta societat.

El 1903, en Pompidor i el seu germà van obrir un restaurant amb el mateix nom i les mateixes receptes a la plaça Catalunya de Barcelona. Amb el temps, els canelons ja se servien a tots els restaurants, i finalment, es va popularitzar a totes les cases, que moltes vegades, els preparaven amb les sobres de dies anteriors.

I així doncs, per a continuar amb la tradició, compartim una recepta de canelons per treure tot el profit a les sobres de Nadal (o no).

Ingredients:

 • Diversos tipus de carn: pit o cuixes de pollastre, carn de vedella i de porc…
 • 4 cebes
 • 4 pastanagues
 • 1 porro
 • 3 alls
 • 500 ml de vi ranci
 • Oli
 • Plaques de pasta per a caneló (o lasanya)
 • Beixamel (feta amb llet, farina, mantega i sal)
 • Formatge emmental

Preparació

 1. Tallar la carn i rostir al forn durant 5 minuts. Afegir les verdures tallades fins que tinguin color daurat (aproximadament uns 45 minuts).
 2. Girar la carn, afegir el vi i rostir al forn durant 30-40 minuts més.
 3. Treure la safata del forn i triturar el farcit. Reposar uns minuts.
 4. Bullir les plaques de pasta i estirar-les per a afegir el farcit, amb una mànega o una cullera. Tancar els canelons.
 5. En una safata, afegir la beixamel (només caldrà escalfar la llet i anar afegint la farina a poc a poc fins que es torni lleugerament espessa. Afegir la mantega i la sal).
 6. A continuació posar els canelons a la safata i afegir la beixamel per sobre.
 7. Decorar amb formatge al gust i gratinar durant 15-20 minuts.

Bon profit i Bones festes!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.