El millor de les festes de Setmana Santa (a banda de gaudir dels dies de descans) és celebrar la Mona el Dilluns de Pasqua. I malgrat que el pa de pessic i les figuretes de decoració poden considerar-se molt monos, el seu nom prové de l’àrab antic, de la mûna que servia per pagar el tribut de terres. En concret, la mûna es lliurava amb pastissos i ous durs. I així, en l’actualitat, el tribut s’ha convertit en un regal que fan tradicionalment els padrins als fillols i les filloles. En llars on no hi ha mainada, les famílies celebren el dia comprant-la a la pastisseria.
Però tant hi hagi mainada a la família com si no, ben segur que és més divertit cuinar la mona a casa. Enguany et proposem una recepta de pa de pessic amb contingut reduït de sucre per celebrar una Mona saludable. Per decorar-la, pots seguir les recomanacions de la publicació Pintem ous per la Mona de Pasqua!
Ingredients (per a 4 persones):
- 4 ous
- 200 g de farina d’ametlla
- 1/2 cullerada de llevat en pols
- 1/4 cullerada de sal
- 50 ml d’oli d’oliva verge extra
- 75 ml de beguda d’ametlla (o civada)
- 50 ml de xarop d’agave
- 1 cullerada d’essència de vainilla
- 1 pell de llimona ratllada
Elaboració:
- Preescalfar el forn a 180º.
- Batre els ous enèrgicament en un recipient gran.
- Incorporar la farina d’ametlla, el llevat en pols i la sal. Barrejar.
- Afegir l’oli, la beguda d’ametlla o civada, el xarop d’agave, l’essència de vainilla i la pell de llimona ratllada. Barrejar bé fins que la massa quedi integrada.
- Recobrir d’oli un motlle rodó i abocar la massa. Introduir-la al forn i coure-la durant 35-40 minuts, o fins que la mona estigui daurada i lleugerament ferma al tacte.
- Deixar refredar la mona completament abans de desemmotllar-la i decorar-la al gust amb ous de xocolata sense sucre afegit o ous pintats.
- Si vols un extra de dolç, pots cobrir-la amb xocolata negra o amb llet sense sucre.
Pots acompanyar aquesta recepta d’uns bunyols de Quaresma casolans.
Bon profit i bones festes de Pasqua!