Temporada de calçots

Una de les tradicions gastronòmiques més importants i arrelades de Catalunya, i a la vegada més desconeguda fora del territori, és fer calçotades. El calçot no té un origen molt clar, tot i que es diu que va ser descobert al segle XIX per un pagès de Valls, quan va intentar cuinar a la brasa unes cebes que gairebé es van cremar. En comptes de llençar-les, les va obrir i es va menjar el seu interior, adonant-se de la gustositat i tendresa d’aquesta varietat.

El nom calçot prové del fet que per cultivar la ceba allargada es llença terra sobre els brots, el que es diu calçar la terra sobre la planta. És tan important el seu origen geogràfic que fins i tot existeix un calçot protegit: l’IGP calçot de Valls. En aquest indret fan del seu producte estrella tota una experiència, ja que un cop a l’any se celebra el concurs de menjar calçots, que el guanya qui més en menja. En l’edició d’enguany el guanyador ha estat el barceloní Adrià Werzyn, que s’ha empassat ni més ni menys que 310 calçots, uns 5,8 quilos!

Des del mes de novembre fins a l’abril són molts els restaurants que preparen el menú de calçotada per excel·lència: una teula de calçots acompanyada de salsa romesco, carn o verdura a la brasa i crema catalana per postres. En moltes ocasions, se celebren reunions familiars o d’amics amb el pretext de fer una calçotada, i no és per menys, ja que tot el procés es fa ben divertit: ens posem un pitet per no tacar, aixequem un calçot, el pelem, el suquem…i cap endins!

La ceba té moltes propietats nutricionals, com ferro, calci i magnesi, així com vitamines B, C i E. A més és baix en calories i té un alt contingut d’aigua i fibra, que li confereix un gran poder depuratiu i antioxidant.

El manat de calçots es pot trobar a qualsevol hipermercat o verduleria, tot i que també és una molt bona opció visitar els diversos mercats de pagès que obren molt a prop de les parades del TRAM un cop a la setmana o mensual, i porten verdura i fruita de gran qualitat, molt fresca, sense cap intermediari i de proximitat:

  • Barcelona: Primer dissabte de mes de 10 h a 14.30 h a la plaça d’André Malraux (parada Marina – línia T4).
  • Cornellà de Llobregat: Diumenges de 10 h a 14 h al Parc de Can Mercader (parada Cornellà Centre – línies T1 i T2).
  • Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat i Sant Joan Despí: Diumenges de 10 h a 14 h al Parc Torreblanca (parada Sant Feliu | Consell Comarcal – línia T3).

Bona calçotada!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.