Cada estació de l’any té certs avantatges i inconvenients. Quan s’apropa l’estiu, un dels millors plaers és poder gaudir de plats, postres i begudes ben refrescants: orxata, síndria, amanida, gaspatxo, granissat, sorbet (pots consultar la nostra recepta de sorbet de fruites sense sucre al bloc).
Si aquests aliments es consumeixen sense sucre i són baixos en greixos, serà més beneficiós per la salut. I si són aliments de temporada i a més a més, de proximitat, també serà bo pel medi ambient. Demà és el Dia Mundial de la Gastronomia, una jornada per reflexionar sobre la importància de consumir productes sostenibles, ja que són aliments que solen estar en el seu punt de maduració, són molt més gustosos i no es transporten des de llargues distàncies.
Durant l’estiu les fruites i verdures de temporada i proximitat són la maduixa, la cirera, la pruna, el préssec, el carbassó, la ceba, el cogombre, l’albergínia o el pebrot, entre altres.
Per aquest motiu, et compartim dues receptes molt refrescants, com la crema de cogombre i iogurt i la sopa de tomàquet, que podràs tastar tant en la versió freda per l’estiu com calenta per l’hivern. I per descomptat, de temporada, ja que els tomàquets es consumeixen, aproximadament, des de maig fins a novembre, i el cogombre, de juny a octubre.
Crema de cogombre i iogurt
- 3 cogombres
- 3 iogurts d’estil grec (sense sucre)
- Mitja ceba
- Mig pebrot verd
- 2 cullerades de vinagre de poma
- 5 cullerades d’oli d’oliva verge extra
- 150 ml d’aigua freda
- Sal i pebre
- Fulles de menta
Elaboració:
- Rentar i tallar els cogombres. Afegir a la batedora i triturar amb la ceba, el vinagre, l’oli i el pebrot.
- A continuació, salpebrar i afegir els iogurts amb l’aigua. Barrejar, triturar i colar la crema.
- Servir en un plat decorat amb les fulles de menta.
Sopa freda de tomàquet
- 1 kg de tomàquets vermells madurs
- 3 tasses de brou de verdures
- 2 grans d’all
- 2 llesques de pa
- Mitja ceba
- 3 pastanagues
- 1 cullerada de farina
- Alfàbrega
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
- Pebre
Elaboració:
- Escaldar els tomàquets amb aigua bullint i, a continuació, submergir-los en aigua freda.
- Picar els alls, la ceba i les pastanagues. Salpebrar-les i coure-les a foc lent amb l’oli. Quan estiguin daurades, afegir la farina i remoure.
- Pelar els tomàquets i afegir-los a les verdures, amb el brou i el pa.
- Coure fins que bulli, i després, a foc lent durant 40 minuts. Sense deixar de coure, triturar amb la batedora.
- Servir freda decorant amb unes fulles d’alfàbrega (també pots afegir daus de formatge fresc).
Bon profit!