Recepta de temporada: calçots al forn amb salsa romesco

Sabries dir quina verdura és blanca i verda, però es torna negra i verda quan veu les brases? Segur que l’has encertat, és el calçot! De gust dolç, és un producte de temporada (hivern i primavera), de proximitat i protegit, com ara el calçot de Valls.

La millor manera de gaudir d’aquesta delícia és a la brasa, malgrat tot, no és l’única, ja que al forn també s’aconsegueix un resultat molt gustós. Ara bé, la clau de qualsevol calçotada és el seu acompanyament, és a dir, la salsa romesco, tant o més bona que el mateix calçot.

Així doncs, posa’t el pitet i prepara’t per tacar-te les mans, et compartim una recepta boníssima de calçots al forn i salsa romesco.

Ingredients (per a 4 persones)

  • Un parell de manats de calçots, aproximadament unes 50 unitats
  • 3-4 de tomàquets madurs
  • ½ cabeça d’all
  • 3 nyores
  • 30 g d’ametlles torrades
  • 25 g d’avellanes torrades
  • 1 llesca de pa torrat
  • 100 g d’oli d’oliva verge extra
  • ½ cullerada de vinagre
  • pebre blanc
  • sal

Recepta

  1. Hidratar les nyores posant-les en remull la nit anterior. Treure les llavors.
  2. Escalivar els tomàquets i els alls, fornejant a 200ºC uns 15-20 minuts.
  3. Pelar els tomàquets, els alls i batre amb el vinagre, les nyores, les ametlles, les avellanes, el pa torrat, el pebre i la sal. Afegir a poc a poc l’oli d’oliva sense deixar de batre.
  4. Quan la salsa estigui espessa reservar en un pot de vidre a la nevera.
  5. Netejar els calçots traient la primera capa i tallant la cua.
  6. Posar-los en una safata de forn i escalfar-los a 250ºC durant 30 minuts.
  7. Quan la part blanca s’hagi daurat, s’emboliquen amb fulles de diari per mantenir l’escalfor.
  8. A continuació, gaudir d’una calçotada amb salsa romesco casolana!

Acompanya amb un plat principal de carn (xai, botifarra…) o verdura al forn, com patata, carxofa, pebrot i albergínia.

Bon profit!

Share