Sabries dir quina verdura és blanca i verda, però es torna negra i verda quan veu les brases? Segur que l’has encertat, és el calçot! De gust dolç, és un producte de temporada (hivern i primavera), de proximitat i protegit, com ara el calçot de Valls.
La millor manera de gaudir d’aquesta delícia és a la brasa, malgrat tot, no és l’única, ja que al forn també s’aconsegueix un resultat molt gustós. Ara bé, la clau de qualsevol calçotada és el seu acompanyament, és a dir, la salsa romesco, tant o més bona que el mateix calçot.
Així doncs, posa’t el pitet i prepara’t per tacar-te les mans, et compartim una recepta boníssima de calçots al forn i salsa romesco.
Ingredients (per a 4 persones)
- Un parell de manats de calçots, aproximadament unes 50 unitats
- 3-4 de tomàquets madurs
- ½ cabeça d’all
- 3 nyores
- 30 g d’ametlles torrades
- 25 g d’avellanes torrades
- 1 llesca de pa torrat
- 100 g d’oli d’oliva verge extra
- ½ cullerada de vinagre
- pebre blanc
- sal
Recepta
- Hidratar les nyores posant-les en remull la nit anterior. Treure les llavors.
- Escalivar els tomàquets i els alls, fornejant a 200ºC uns 15-20 minuts.
- Pelar els tomàquets, els alls i batre amb el vinagre, les nyores, les ametlles, les avellanes, el pa torrat, el pebre i la sal. Afegir a poc a poc l’oli d’oliva sense deixar de batre.
- Quan la salsa estigui espessa reservar en un pot de vidre a la nevera.
- Netejar els calçots traient la primera capa i tallant la cua.
- Posar-los en una safata de forn i escalfar-los a 250ºC durant 30 minuts.
- Quan la part blanca s’hagi daurat, s’emboliquen amb fulles de diari per mantenir l’escalfor.
- A continuació, gaudir d’una calçotada amb salsa romesco casolana!
Acompanya amb un plat principal de carn (xai, botifarra…) o verdura al forn, com patata, carxofa, pebrot i albergínia.
Bon profit!