Com se celebra la Castanyada al món?

Ets més de Castanyada o Halloween? Potser t’agraden les disfresses però també menjar castanyes i panellets, i és que no cal decidir entre dues celebracions: pots gaudir de tot!

La Castanyada és una festivitat més familiar i més semblant a les celebrades arreu del món. A les reunions es recorda a les persones que ja no hi són al voltant d’una taula plena de gastronomia tradicional. Són els panellets (et recomanem una recepta de panellets saludables), les castanyes en qualsevol format (habitualment torrades, però també en crema o pastís), moniatos, fruites confitades i moscatell. És una festa pròpia de Catalunya, tot i que també es gaudeix a València i Balears. A Galícia, Astúries, Cantàbria, Canàries o Portugal se celebra un esdeveniment semblant, el Magosto, però això sí, sense tastar els saborosos panellets.

En altres indrets del món, aquesta tradició combina el tarannà familiar i la festa grossa, similar al Halloween. De fet, l’origen és a Irlanda (amb el nom de Samhain) un ritual celta de focs i gastronomia tradicional. L’objectiu és sempre el mateix, homenatjar les persones que han marxat.

Mèxic és un dels països que més intensament viu Tots Sants (el Día de los Muertos). A les llars es creen altars amb imatges, flors, joguines i dolços. Habitualment l’altar és de grans dimensions amb 7 nivells, un per cada esglaó que ha de pujar l’ànima que  vol descansar eternament. Després gaudeixen plegats d’una calavera dolça amb el nom del difunt en el front.

La festivitat Fet Gede, a Haití, se celebra vestint de vermell i negre, els colors que es creu identifiquen els esperits dels avantpassats. També va d’esperits la celebració a la Xina, les llars més tradicionals mengen només plats freds perquè el foc atrau els mals esperits.

Així mateix hi ha espai per castanyades curioses, com la de Transsilvània a Romania, el Dia de Dràcula la gent visita el castell on segons la llegenda vivia l’empalador Vlad Tepes, príncep de Valàquia, i qui va inspirar a l’escriptor Bram Stoker per a la creació de Dràcula. L’Awuru Odo a Nigèria, ni tan sols se celebra al novembre, succeeix durant l’abril i pot allargar-se durant 6 mesos. A més a més, se celebra només cada 2 anys, quan es creu que arriben els difunts del més enllà per a visitar els familiars.

Bona Castanyada i bon Halloween!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.