Exploradors de biodiversitat per un dia

La rutina, el soroll i l’enrenou de les ciutats es poden combatre fent una passejada pels parcs o espais verds, recés de pau i tranquil·litat. També així podem tenir l’oportunitat de descobrir la fauna o la flora pròpia del clima mediterrani que conviu amb nosaltres, perquè la millor manera de conèixer la biodiversitat és contemplant-la i analitzant-la.

Per això, a La Fàbrica del Sol es presta de forma gratuïta un kit d’observació (reserva al web) que permet a tota la família fer un pas més enllà de visitar el parc: convertir-se en experts ornitòlegs i botànics. Mitjançant un itinerari de descoberta es fa un agradable passeig fins a arribar al parc de la Barceloneta, punt clau d’observació d’aus, ocells i arbres.

Aquest material d’observació inclou un quadern didàctic amb explicacions sobre la importància de protegir l’entorn, fitxes de treball per anotar qualsevol informació que ens cridi l’atenció, una guia completa d’aus i ocells de Catalunya i uns binocles per poder estudiar amb detall els animals sense haver d’apropar-nos en excés a ells.

L’itinerari comença a la coberta verda de La Fàbrica del Sol (parada Ciutadella | Vila Olímpica – línia T4 de TRAM) des d’on coneixerem com es creen les caixes-niu o les menjadores per aus, quines són les plantes que més atrauen els insectes (com la berbena per les abelles o la sàlvia rosa per les papallones) i diversos consells per mantenir un espai verd a la nostra llar.

A continuació, el recorregut ens condueix fins al parc de la Barceloneta per a descobrir, gràcies a la guia i la fitxa de treball, la flora del parc: espècies autòctones típiques del bosc mediterrani (com el pi pinyoner) o espècies al·lòctones introduïdes (com la palmera).

Una vegada dins el parc serà imprescindible utilitzar els binocles per contemplar els ocells i aus. En molts casos, hem de mirar de molt a prop els arbres, doncs hi ha capses de refugi que s’han creat per ajudar a niar. La guia ajudarà a identificar l’espècie segons els diferents paràmetres: mida de les ales, forma de la cua i cos, colors o taques.

Si comptem amb binocles propis, també podrem visitar els parcs de Barcelona o l’àrea metropolitana, ja que en molts espais viuen mussols o ratpenats, com per exemple el parc de Can Mercader (parada de TRAM Ignasi Iglesias – línies T1 i T2) a Cornellà de Llobregat, o el Parc de la Fontsanta (parada Hospital de Sant Joan Despí | TV3 – línia T3), a Sant Joan Despí.

És una activitat ideal per fer en família ben aviat els caps de setmana, ja que és quan més tranquil·litat hi ha als parcs.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.