Activitats d’observació de fauna als parcs

Només als parcs i a platges de l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha censades més de 100 espècies diferents d’ocells, ratpenats, papallones i libèl·lules. La gran part de les aus nien a parcs amb gran vegetació com el parc de Collserola, Montjuïc, o Ciutadella, tot i que també s’han trobat nius al port, al passeig de Sant Joan o la Sagrada Família.

Aquesta fauna pot viure en hàbitats urbans gràcies a la vegetació que hi ha a la ciutat, però també la instal·lació d’elements que ofereixen espais de refugi i aliment ha ajudat l’establiment i reproducció de les espècies voladores. Per exemple, al parc de la Fontsanta (Esplugues de Llobregat) s’hi troben menjadores per ocells que proporcionen aliment durant l’hivern, al parc del Mil·lenari (Sant Just Desvern) hi ha caixes-niu per a refugi i al parc de Can Solei i de Ca l’Arnús (Badalona) els jardins per a papallones atorguen un espai assolellat i protegit del vent per afavorir la presència d’aquests insectes.

Només cal una mica de paciència i dots d’observació per descobrir tots aquests animalons que es troben a l’entorn. Segurament es veuran molts coloms, pardals o orenetes, però amb una mica de sort també es podran trobar mussols i ratpenats vivint molt més a prop del que pensem!

El mussol sol viure en paisatges mediterranis i s’alimenta principalment de petits rosegadors, ocells i insectes. El podreu trobar al parc de Can Mercader, on puntualment realitzen activitats de recerca i reconstrucció de nius (parada de TRAM Ignasi Iglesias – línies T1 i T2).

El ratpenat també s’alimenta de petits ocells i insectes però de vegades de fruites, ja que algunes espècies són vegetarianes. Al Parc de la Fontsanta (parada Hospital de Sant Joan Despí | TV3 – línia T3), al parc de la Torreblanca (parada Sant Feliu | Consell Comarcal – línia T3) i al parc de Can Vidalet (parada Ca n’Oliveres – línies T1, T2 i T3), entre d’altres, hi ha instal·lades caixes-niu per al refugi de les 12 espècies diferents que hi ha censades.

El moment ideal per descobrir mussols i ratpenats és al vespre quan hi ha foscor, ja que aquests animals durant el dia poden amagar-se, fent més complicada la recerca. L’observació de ratpenats també pot ser una activitat molt apropiada per a celebrar en família la Castanyada o Halloween!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.