El pulmó verd del Parc de la Ciutadella

El parc de la Ciutadella és un dels pulmons de la ciutat i el primer que es va dissenyar específicament com a parc públic. Amb més de 17 hectàrees, es va construir cap a finals del s. XIX a l’emplaçament de l’antiga ciutadella militar (d’aquí ve el seu nom) erigida el 1715 per Felip V amb l’objectiu de controlar la ciutat. Des d’aleshores, aquest espai verd és utilitzat per la ciutadania, que gaudeix de l’art, la natura i tot tipus d’activitats programades en aquest “museu” a l’aire lliure.

Actualment el parc alberga arbres centenaris, diferents espècies d’ocells, populars escultures i construccions històriques, com els pavellons creats per l’Exposició Universal de l’any 1888 (situats a un dels costats de l’entrada del pg. Pujades).

Un clar exemple de biodiversitat és l’umbracle, situat al costat dels jardins Fontserè i Mestre. En aquest espai selvàtic, creat per la frondositat de les plantes, hi ha més d’una vintena d’espècies originàries d’Àsia, Àfrica, Amèrica i Oceania. L’espai resta obert de dilluns a divendres de 10 a 15 hores i dins podem admirar exemplars de gessamins d’hivern, palmeres de cera, ficus de l’Índia, o plantes menys desconegudes com ara gardènies o costelles d’Adam.

A la resta del parc, fent una passejada, trobarem til·lers, àlbers, magnòlies i plàtans, ja que són les espècies més comunes que creixen a la ciutat. Però també hi ha espècies ben curioses, com els arbres centenaris plantats en l’època de la seva inauguració: una acàcia de Constantinoble, un taronger de Louisiana, un pi d’Austràlia i diversos xiprers calbs. Els sabries trobar? Et donem una pista: trobaràs aquest xiprer dins el llac!

Els jardins també són un bon lloc per a practicar l’ornitologia, ja que es poden visualitzar més de cent espècies d’ocells diferents. A més, és l’habitatge dels bernats pescaires, doncs aquí es troba la colònia més important de Catalunya.

Però no només és important la fauna i la flora. A un dels extrems del parc trobem la gran Cascada Monumental, dissenyada per Fontserè el 1875 amb l’ajuda de l’aprenent Antoni Gaudí (per casualitat us sona el nom?) a qui s’atribueixen les rocalles de la cascada, entre altres elements decoratius.

Hi ha molts punts d’interès al parc de la Ciutadella i una bona manera de conèixer gran part d’ells és realitzant alguna ruta. A l’app de TRAM hi ha rutes pels diferents parcs de Barcelona amb informació audiovisual dels seus enclavaments (app disponible per iPhone i Android).

Per arribar al parc és tan fàcil com baixar a les parades Ciutadella | Vila Olímpica o Wellington (línia T4 de TRAM), ambdues estan situades a  un minut a peu.

Us animem a visitar el parc per contemplar la seva magnitud!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.