Els rellotges que ens donen l’hora

Els rellotges sempre ens recorden que el temps passa (Tempus fugit). És un objecte que utilitzem diàriament i de manera indispensable, ja sigui un rellotge de petites dimensions (com els de butxaca o els de polsera), de grans dimensions (com els situats als campanars), o els intel·ligents d’última generació (smartwatch). De diferents mides, colors i engranatges, tothom el consulta diverses vegades al dia.

Dels primers rellotges que es tenen coneixement podem ressaltar el d’aigua (que mesura el temps segons el fluix d’un líquid dins un receptacle) o el de sol, inventat pels egipcis i que perdura avui dia. Però ja no és fins a finals de l’època mitjana (segle XV), que Barcelona té la seva primera hora pública i oficial a l’abast de tothom. L’hora es mostrava en el rellotge de la Catedral, del qual encara es pot visitar la primera maquinària utilitzada al MUHBA.

A partir d’aquest moment i a poc a poc, esglésies, edificis municipals i privats van sumar-se a la iniciativa de tenir un rellotge públic, fins que aquest ja va arribar a totes les llars.

Tot i ser un objecte molt comú, encara resten diversos rellotges que val la pena visitar, tant sigui per la seva història o pel seu disseny:

 • Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona: Marca l’hora oficial de Barcelona. (Rambla, 115).
 • Campanar de Gràcia: Dissenyat al s. XIX i encarregat de donar l’hora al barri (plaça de la Vila).
 • Can Tusquets: Situat a la façana d’aquesta antiga casa de pagès (Travessera de Dalt, 61).
 • Casa de les Punxes: Situat a la part més alta de la façana, és rellotge de sol i calendari (av. Diagonal, 418).
 • Centre Cultural dels Lluïsos de Gràcia: Situat a la façana. (pl. del Nord, 7-10).
 • Església de la Mare de Déu dels Àngels: Torre amb quatre rellotges de sol (c. Balmes, 78)
 • Església de Sant Josep: Esculpit en pedra, ens hem de fixar molt bé per trobar-lo sobre la porta de l’entrada (plaça de Lesseps).
 • Plaça de Maria Cristina: Aquest rellotge de sol, de 10 metres de diàmetre, és dels pocs que podem trepitjar (parada Maria Cristina – línies T1, T2 i T3 de TRAM).
 • Platja del Bogatell – Vila Olímpica: Al peu de les escales que baixen a l’heliport, dissenyat en acer i formigó (parada Ciutadella | Vila Olímpica – línia T4 de TRAM).
 • Rellotge de les Llums, carrer Rocafort: Construït per l’Exposició Internacional de 1929, té esferes lluminoses que marquen l’hora. (c. Rocafort, 2). A la Via Laietana, 69 existeix una rèplica creada pel mateix rellotger.
 • Rellotge del Sifó: Dissenyat com a reclam corporatiu de la fàbrica de sifons Puértolas. (av. Roma, 105).
 • Torre del Rellotge: Antic far, convertit en rellotge, situat al moll dels Pescadors (molt a prop del Maremàgnum).

Tot i ser aquests els més rellevants, us animem a passejar pels carrers i a descobrir-los tots!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.