Curiositats de l’escudella i recepta lleugera

L’escudella és probablement un dels plats més tradicionals de la gastronomia catalana. Sol portar en general, costella, botifarres, cansalada i pernil (entre altres carns) verdures, cigrons, galets de Nadal, i el més important: la pilota (de carn picada).

És per tant un plat calòric i ideal per treure’s el fred de l’hivern. De fet, en els seus orígens es consumia diàriament com a plat únic. És una cuina de reaprofitament i allò que queda a la cassola s’utilitza per elaborar altres receptes: croquetes, canelons, trinxat, etc.

I també, com tots els plats de llarga tradició, té les seves curiositats:

  • Té el seu origen al segle XIV (Edat Mitjana)
  • El recipient en el qual se servia es coneixia com a escudella, d’aquí el seu nom.
  • En ser un plat tradicional, no hi ha una recepta concreta. Cada persona o família l’elabora de manera diferent.
  • L’escudella de Nadal es diferencia en el fet que els galets es farceixen amb la pilota.
  • Alguns cuiners recomanen fer bullir el brou durant 48 hores per obtenir un gust intens.

L’escudella agrada molt, però malauradament no se sol disposar de dos dies per fer-la bullir. Per això, us proposem una recepta d’escudella lleugera i més ràpida que la tradicional, per a menjar aquest Nadal i per a menjar cada dia!

INGREDIENTS:

  • 3 l d’aigua
  • Verdures: 1 porro, 1 pastanaga, mitja col, 1 ceba, mitja carbassa, 1 patata grossa, 2 grans d’all tallats fins
  • Pit de pollastre
  • Boletes de carn picada (si es vol, barregem amb pinyons i all i julivert)
  • 200 g de cigrons cuits
  • Galets
  • Sal, i pebre
  1. En una cassola amb aigua freda afegim el porro, la pastanaga, la col, la ceba, la patata i els grans d’all fins a portar-ho a ebullició (si veiem que fa escuma, la traiem) durant 60 minuts.
  2. A continuació, afegim la carn, el pit de pollastre, la carbassa tallada, els cigrons i una mica de sal i pebre.
  3. Ho deixem bullir tot 45 minuts més fins que colem la verdura i la carn, i afegim doncs la pasta. Deixem bullir uns 10 minuts més (depèn de la mida dels galets).
  4. Ja tenim feta l’escudella! Servim el brou i la pasta en un bol, i les verdures amb la carn per separat.

Bon profit!

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *