Exploradors de biodiversitat per un dia

La rutina, el soroll i l’enrenou de les ciutats es poden combatre fent una passejada pels parcs o espais verds, recés de pau i tranquil·litat. També així podem tenir l’oportunitat de descobrir la fauna o la flora pròpia del clima mediterrani que conviu amb nosaltres, perquè la millor manera de conèixer la biodiversitat és contemplant-la i analitzant-la.

Per això, a La Fàbrica del Sol es presta de forma gratuïta un kit d’observació (reserva al web) que permet a tota la família fer un pas més enllà de visitar el parc: convertir-se en experts ornitòlegs i botànics. Mitjançant un itinerari de descoberta es fa un agradable passeig fins a arribar al parc de la Barceloneta, punt clau d’observació d’aus, ocells i arbres.

Aquest material d’observació inclou un quadern didàctic amb explicacions sobre la importància de protegir l’entorn, fitxes de treball per anotar qualsevol informació que ens cridi l’atenció, una guia completa d’aus i ocells de Catalunya i uns binocles per poder estudiar amb detall els animals sense haver d’apropar-nos en excés a ells.

L’itinerari comença a la coberta verda de La Fàbrica del Sol (parada Ciutadella | Vila Olímpica – línia T4 de TRAM) des d’on coneixerem com es creen les caixes-niu o les menjadores per aus, quines són les plantes que més atrauen els insectes (com la berbena per les abelles o la sàlvia rosa per les papallones) i diversos consells per mantenir un espai verd a la nostra llar.

A continuació, el recorregut ens condueix fins al parc de la Barceloneta per a descobrir, gràcies a la guia i la fitxa de treball, la flora del parc: espècies autòctones típiques del bosc mediterrani (com el pi pinyoner) o espècies al·lòctones introduïdes (com la palmera).

Una vegada dins el parc serà imprescindible utilitzar els binocles per contemplar els ocells i aus. En molts casos, hem de mirar de molt a prop els arbres, doncs hi ha capses de refugi que s’han creat per ajudar a niar. La guia ajudarà a identificar l’espècie segons els diferents paràmetres: mida de les ales, forma de la cua i cos, colors o taques.

Si comptem amb binocles propis, també podrem visitar els parcs de Barcelona o l’àrea metropolitana, ja que en molts espais viuen mussols o ratpenats, com per exemple el parc de Can Mercader (parada de TRAM Ignasi Iglesias – línies T1 i T2) a Cornellà de Llobregat, o el Parc de la Fontsanta (parada Hospital de Sant Joan Despí | TV3 – línia T3), a Sant Joan Despí.

És una activitat ideal per fer en família ben aviat els caps de setmana, ja que és quan més tranquil·litat hi ha als parcs.

Share

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *