TRAM, més accessible per a les persones amb sordesa

D’acord amb l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya) hi ha 33.825 persones amb alguna discapacitat auditiva reconeguda. D’aquestes, 26.257 resideixen a la província de Barcelona.

En el dia a dia s’enfronten a moltes barreres i estereotips que frenen una plena inclusió. Per exemple, una senzilla visita al metge, una consulta en un taulell d’informació o fins i tot, un sopar en un restaurant, pot convertir-se en una experiència complicada, ja que requereix constantment la presència d’una intèrpret que faciliti la comunicació.

L’implant coclear és una gran innovació mèdica que ajuda en el restabliment de la capacitat auditiva, tant en persones amb sordesa severa com aquelles que tenen dificultats per escoltar. Consta d’una part implantada a l’oïda i d’una segona part externa, que rep i processa els sons. No obstant això, aquestes persones acostumen a  recolzar-se en la lectura labial, fet que actualment es complica amb les mascaretes opaques.

TRAM fa un pas endavant en l’accessibilitat i ha instal·lat bucles magnètics en les dues oficines (Av. Barcelona, s/n de Sant Joan Despí i Av. Eduard Maristany, s/n de Sant Adrià del Besòs) per millorar l’atenció d’aquest col·lectiu i del que porta audiòfons. Aquesta tecnologia permet eliminar el soroll de fons en audiòfons i implants (sempre que estiguin dotats de posició T), transformar el senyal d’àudio en un camp magnètic, i al seu torn transformar-lo en un so més nítid dins de l’orella de la persona.

Així doncs, facilita la comunicació entre els usuaris i les persones treballadores de TRAM, fent més fàcil i agradable l’atenció.

La instal·lació de bucles magnètics va començar l’any 2019 amb la parada de Francesc Macià i, actualment, gairebé tota la xarxa Trambaix compta amb aquesta tecnologia d’accessibilitat universal. Durant aquest any i el 2022 es preveu que els bucles magnètics es despleguin en totes les parades, cobrint així ambdues xarxes de TRAM i convertint-se en un transport molt més inclusiu amb les persones amb sordesa.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.