Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible

Demà és el Dia Mundial de la Salut, un dret humà universal que comprèn diferents aspectes de la vida, com l’atenció sanitària de qualitat, serveis bàsica garantits, l’accés a l’educació però també una alimentació saludable.

Aquest últim factor té molta importància en la vida d’una persona, ja que una correcta alimentació redueix el colesterol, millora el sistema immunitari i a més a més, aporta suficient energia per a enfrontar el dia a dia.

Barcelona és enguany la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Però no només l’alimentació té un impacte positiu en la salut, també el té pel medi ambient, perquè el comerç de proximitat enforteix l’economia local i aconsegueix reduir el temps de transport i d’emmagatzematge. El model alimentari actual emet entre el 20 i el 35% dels gasos d’efecte hivernacle, però en canvi, si es consumissin més hortalisses i aliments frescos, es podrien reduir fins a un 60%.

També s’estima que el 80% dels adolescents mengen més productes processats dels recomanats i el 10% dels infants d’entre 3 i 4 anys pateixen obesitat infantil. Per aquest motiu és tan necessari seguir una alimentació sostenible basada en la dieta mediterrània: reduint el consum de carn, evitant els processats i augmentant el consum de fruites, verdures i llegums de temporada:

  • Primavera: carbassó, carxofa, espàrrec, fava, albercoc, maduixa, nespra…
  • Estiu: albergínia, cogombre, tomàquet, cirera, figa, meló, síndria…
  • Tardor: bolet, moniato, xirivia, castanya, magrana, pruna, raïm…
  • Hivern: bròquil, calçots, carbassa, carxofa, ceba, kiwi, mandarina, poma, pera…

Pots consultar el llistat complet de productes de temporada al web i les receptes de diferents escoles de cuina, com per exemple, pèsols amb menta, suflé de taronja o caneló de remolatxa, totes elaborades amb productes de primavera.

Durant tot l’any s’han programat activitats presencials i en línia al voltant de l’alimentació sostenible, com ara xerrades, tallers o exposicions. Et recomanem les que se celebren aquest mes d’abril:

  • Converses a la cuina: reflexions culinàries i receptes online creades pel MACBA.
  • Mengem Carxofa: activitats i receptes amb carxofa, l’emblema del Parc Agrari del Baix Llobregat.
  • Conferència online: “Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya: Transformació sostenible dels sistemes alimentaris” el dimecres,14 d’abril, a les 18 h.

Consumeixes productes de proximitat? Pots començar comprant a mercats i petits comerços!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.