“Amb cor de pa de pessic, de gust suau com caramel, quan li clavo queixalada, sembla que mastegui el cel. Coronada amb un gran ou, amb pollets i una gallina, vestida de xocolata és llaminadura fina.” Saps a quin dolç fa referència aquest poema de Lola Casas? Segur que sí, és la Mona de Pasqua!
De mones hi ha moltes versions: amb forma de pastís i cobertura de xocolata, farcida de nata o mantega, i en forma de corona, com els tortells. Aquesta última és la versió tradicional i se sol adornar amb ous durs al forn. De fet, l’ou és l’element clau d’aquesta celebració, ja que qualsevol mona es decorarà amb, com a mínim, un ou, símbol de la fertilitat de la natura en primavera.
Tradicionalment era el padrí o l’avi qui regalaven aquest dolç als fillols o néts. Sempre duia tants ous com anys tingués l’infant, però això sí, només fins als 12 anys. Avui dia, ni hi ha cap límit d’edat ni sempre es tracta d’unes postres dolces: en la versió salada s’acompanya d’embotits. Caldrà tastar-la!
Enguany et proposem crear una mona clàssica, amb forma de tortell i ous durs.
Ingredients:
- 250 g de farina
- 50 g de sucre
- 1 culleradeta de mel
- 35 g de mantega
- 20 g de llevat fresc
- una tasseta de llet
- mitja llimona
- mitja taronja
- 2 ous frescos
- 3 ous durs
- sal
- anís (opcional)
Elaboració
- Escalfar la llet i afegir el llevat.
- Barrejar en un bol el sucre, la pell ratllada de llimona i de taronja, un rajolí d’anís, sal i dos ous.
- Afegir-hi la llet escalfada i batre amb la mantega. A continuació, afegir la farina fins que la massa es desprengui del bol.
- Pastar durant uns 20 minuts i deixar reposar durant mitja hora.
- Donar forma de tortell, afegir els ous durs a sobre i pintar-la amb ou batut. Reposar dues hores.
- Fornejar-la a 190 ºC durant uns 25 minuts o fins que estigui daurada.
- Decorar-la amb plomes, pollets, figures de xocolata, etc.
Si vols un extra de dolç, pots obrir-la i farcir-la de xocolata, nata o crema. Boníssima!
Bones festes!