Receptes per combatre el malbaratament alimentari

Si una patata fa menys de 4 centímetres o més de 7, habitualment queda fora del circuit de venda, ja que es dóna molta importància a l’estètica i la uniformitat a l’hora de comercialitzar els aliments. Cada vegada més, però, es té consciència que la qualitat de la fruita i la verdura no depèn de la seva bellesa i per tant, és necessari comptar també amb aquells aliments que llueixen menys per evitar el malbaratament.

Sovint també s’acaba per llençar algun producte que ha caducat o que ha quedat oblidat a la nevera. Per això, es recomana comprar només el que realment es necessita. Si un producte està d’oferta, s’ha de pensar si es consumirà abans de la data de caducitat o si la quantitat serà adient. Es recomana poca quantitat i que es consumeixi, que no pas comprar-ne molta i que acabi per caducar. Les botigues amb venda a granel són perfectes per portar a casa només la quantitat exacta. I sobretot, un consell: no vagis a comprar amb gana! T’enduràs més productes dels que vols o necessites.

Així i tot, sempre poden quedar algunes sobres del dinar o sopar. Amb les receptes contra el malbaratament això ja no serà un problema. Aprofita les teves sobres!

  • Amanida de patates amb embotits: amb restes d’entrepans, alguns embotits o patates pots fer una amanida afegint ous durs, tonyina o olives.
  • “Hamburguesa” de carn i verdures arrebossades: talla la carn i les verdures del brou, premsa-les en un motlle i deixa’l refredar a la nevera (pots afegir un ou batut per integrar la massa). Arrebossa amb pa ratllat i fregeix amb un rajolí d’oli. Tindràs unes hamburgueses ben originals!
  • Sandvitx de pollastre a l’ast: un entrepà boníssim amb només les sobres del pollastre, un tomàquet i enciam (pots afegir alguna salsa i més ingredients, és clar!).
  • Púding: remulla el pa que sobri amb llet o beguda vegetal. Afegeix una mica de canyella i incorpora un parell d’ous batuts. Aboca en un motlle amb mantega o caramel al fons, i cou al bany maria en el forn. Pots afegir també les sobres de fruits secs, fruita confitada, xocolata…
  • Batut de plàtan: quan comencin a ennegrir i ja no vingui de gust menjar-ne, bat dos o tres plàtans amb una mica de llet o beguda vegetal. Tindràs el berenar perfecte!
  • Crema o wok de verdures: només caldrà triturar les verdures del brou i afegir una mica de formatge per obtenir una recepta ben cremosa. Per al wok, només hauràs de bullir tallarines i afegir les verdures tallades amb una mica de salsa de soja.

Si vols descobrir més consells i més receptes, pots visitar el web de la iniciativa “de menjar no en llencem ni mica”, creada per l’associació Espai Ambiental, amb l’objectiu d’aprofitar tots els aliments. Una altra associació molt interessant és l’agroecològica de Gallecs, una agrupació de pagesos que reaprofiten l’excedent de l’horta per a fer productes elaborats, com conserves, melmelades o vins.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.