Gold Battle Barcelona, la competició de rap improvisat

El 16 de gener una baralla de rap hi haurà. No cal anar-hi, perquè virtual serà. Les “baralles de galls” són competicions de rap improvisat amb música instrumental de fons. Les persones participants s’anomenen “galls” o “batalleres”, les quals, tenen l’habilitat d’expressar-se mitjançant patrons (l’equivalent a una estrofa en poesia).

L’origen del rap improvisat se situa a la Nova York dels anys 70 i està estretament relacionat amb el moviment urbà hip-hop. És una època de reivindicació, de protesta, i molts grups ho manifestaven de manera festiva reunint-se al carrer per ballar (el que anys més tard seria l’estil break-dance). Amb el temps, van sorgir algunes persones que feien de presentadores o amfitriones, que ho passaven d’allò més bé animant les festes i narrant tot el que succeïa. D’aquesta manera va néixer el rhythm and poetry (ritme i poesia), és a dir, el rap. Aquests presentadors, moltes vegades s’enfrontaven en grup en un escenari improvisat, per a guanyar-se el públic amb una dialèctica divertida i original.

Les competicions de galls d’avui dia tenen unes pautes molt senzilles: tenir enginy o bones idees, gaudir d’un vocabulari ampli per saber relacionar diferents conceptes o fer bones comparacions, adaptar les frases a la musicalitat i saber fer rimes, tot i que no és obligatori complir aquestes normes. Així doncs, s’enfronten dos participants que han d’intentar, en un minut, fer un discurs de temàtica lliure però amb una dialèctica intel·ligent. Quan un gall acaba el torn, comença el discurs de l’oponent.  Finalment els jutges avaluen el discurs de millor fluïdesa, millor rima o inclús, la millor actitud.

Aquest dissabte és el moment de la Gold Battle Barcelona, una de les baralles de galls de més èxit (celebrada des de l’any 2010) i on 32 galls participen per aconseguir una plaça per a la final, encara sense data definitiva. Enguany, es podrà seguir en directe des del canal de Youtube de l’Espai Jove Les Basses, a partir de les 16.30 hores. Un esdeveniment ben divertit per a gaudir dels joglars del segle XX i XXI!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.