Activació de la Zona de Baixes Emissions

Aquest any s’ha activat la restricció de trànsit a la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Es tracta d’uns 95km2 d’àrea protegida emplaçada a Barcelona, Hospitalet, Sant Adrià del Besòs, i una part d’Esplugues i Cornellà. En aquestes zones no podran circular els vehicles que no duguin cap distintiu ambiental, atorgat per la Direcció General de Trànsit.

Distintius de vehicles

Tanmateix, la restricció no és condicionada a tots els indrets ni a totes les hores del dia. Els barris de la Zona Franca (sector industrial) i Vallvidrera, Tibidabo i les Planes, així com les rondes (litoral i dalt) no comportaran limitació de trànsit. També, de dilluns a divendres, a partir de les 20 hores i fins a les 7 del matí, i els caps de setmana o festius es podrà circular amb total normalitat. Així doncs, per exemple, una persona que hagi de circular entre Sant Boi de Llobregat i Badalona, podrà utilitzar la ronda lliurement, en qualsevol moment del dia, sempre que no agafi cap sortida d’un municipi amb ZBE.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és reduir la contaminació ambiental, millorar la qualitat de l’aire i preservar la salut de les persones, doncs actualment l’índex de contaminació en partícules en suspensió (PM10) i en diòxid de nitrogen (NO2) supera el llindar establert per la normativa europea. El 20% de les partícules en suspensió és generada pels motors, pneumàtics i frens dels vehicles. En canvi, el 60% del gas diòxid de nitrogen prové del trànsit. Aquests gasos contaminants entren fàcilment a l’organisme, ja que qualsevol persona està exposada a respirar-los cada dia. I els efectes són molt nocius, perquè pot contribuir en l’aparició d’asma i altres malalties respiratòries o cardiovasculars, i, fins i tot, derivar en càncer de pulmó.

Per fomentar l’ús del transport públic, en molts accessos a les ciutats s’han habilitat aparcaments anomenats Park&Ride, que ajudaran a deixar el cotxe i combinar-ho amb un transport sostenible. Com a exemple, si és imprescindible utilitzar un vehicle privat per arribar a Barcelona (costat Llobregat), es podrà aparcar en el Park&Ride del carrer Marquès de Mulhacén i a continuació agafar el TRAM a la parada Pius XII (línies T1, T2 i T3). Si l’accés és pel costat Besòs, es podrà deixar el cotxe al Park&Ride de la plaça Fòrum, i agafar el TRAM a la parada Campus Diagonal-Besòs (línia T4).

Amb l’activació de la ZBE es preveu reduir les emissions de diòxid de nitrogen i PM10 més d’un 30%, i així poder respirar i viure millor.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.