Qui ens portarà els regals de Nadal?

Per Nadal, hi ha tantes tradicions diferents com països al món. N’hi ha qui el celebra i dóna la benvinguda al nou any en plena nevada, i d’altres que només es preocupen de posar-se el vestit de bany (podeu llegir les tradicions de Nadal més curioses en aquest post). I com no podia ser d’altra manera, el personatge encarregat de portar els regals tant a infants com a grans també és diferent a cada indret.

La figura que tenim més a prop i que vista amb certa perspectiva pot semblar ben estranya és el Tió de Nadal. Com pot ser que un tros de fusta “cagui” regals a cop de bastó? Inicialment, aquesta celebració agraïa els fruits de la natura i el seu renaixement després del dur hivern. El tronc acabava cremant-se i es repartien les cendres al voltant de la casa, per a protegir-la contra les plagues i fenòmens naturals.

No gaire lluny, és l’Olentzero qui porta els regals al País Basc, un home gran, treballador del carbó, vestit amb boina i pipa.

A la resta d’Europa hi ha també personatges ben curiosos que poden competir amb l’Olentzero i el Tió. Per exemple, a Finlàndia, l’encarregada dels presents és ni més ni menys que una cabra. Una cabra! A Itàlia, el Pare Noel tampoc té gaire èxit, doncs qui arriba carregada de regals és la bruixa Befana.

De fet, són pocs els països que reben al Pare Noel per Nadal: només ho fa França, Irlanda, Regne Unit, Bèlgica, Portugal i Turquia. Altres països com ara Alemanya, Dinamarca, els països bàltics i Romania tenen una figura molt semblant: l’avi de Nadal. Un altre avi, en aquest cas l’avi de les neus, entra a les cases de Rússia, Ucraïna, Bulgària, Macedònia i Albània. L’avi de les neus potser seria una figura nadalenca que identificaríem més amb els països del nord, on acostuma a fer més fred i a nevar, però no és així, ja que a Noruega, Suècia i Islàndia celebren el Nadal amb un gnom. És una magnífica idea, gràcies a la seva mida reduïda pot colar-se a qualsevol casa fàcilment.

Per descomptat, també hi ha personalitats identificades amb les tradicions més cristianes: Sant Nicolau (Polònia, Holanda), Sant Basili (Grècia), el nen Jesús (Eslovàquia, Hongria, Àustria i Txèquia) i els Reis Mags.

Sigui qui sigui l’encarregat de portar els regals, tots tenen en comú que se’n recorden especialment d’aquelles persones que han fet bondat durant l’any!

Bon Nadal!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.