Visites a l’antiga fàbrica de la Catalana de Gas

La Fàbrica del Sol és l’espai d’educació ambiental creat per l’Ajuntament de Barcelona com a objectiu per fomentar actituds sostenibles. Mitjançant activitats i conferències gratuïtes, dóna visibilitat a la importància de reduir el consum energètic, no malbaratar els recursos i utilitzar fonts d’energia renovables.

L’edifici en si mateix és un bon exemple d’aquesta sostenibilitat. L’any 2016 es va rehabilitar amb materials sostenibles, entre els quals es troba el suro i la calç. Gràcies al sistema de recollida d’aigua de pluja es contribueix a reduir el consum d’aigua, i amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques i una caldera de biomassa s’aconsegueix reduir les emissions de CO2.

Quan entrem al seu interior, mai endevinaríem que ens trobem dins d’un edifici modernista de l’any 1907: l’antiga fàbrica de gas.

La història d’aquesta fàbrica comença a mitjans del segle XIX, quan l’Ajuntament de Barcelona va voler modernitzar la ciutat amb l’enllumenat dels carrers. Així doncs, la indústria del gas manufacturat va arribar de la mà de la Sociedad Catalana para el alumbrado por gas, obrint la primera fàbrica d’Espanya al pg. Salvat Papasseit, 1 (Barceloneta).

En aquest espai es van construir vuit forns de carbó i tres gasòmetres, necessaris per distribuir el gas a la ciutat (ja que els fanals s’encenien de forma manual). Amb el pas del temps i el creixement demogràfic, a principis del 1900, Josep Domènech i Estapà va ampliar la fàbrica construint una torre d’aigües que proporcionés la pressió necessària d’aigua, i un edifici d’oficines, on actualment està ubicada la Fàbrica del Sol.

Aquest edifici seria durant molts anys la seu de la Catalana de Gas (com es coneixia la companyia). Però als anys 70, amb la introducció del gas canalitzat, la fàbrica va tancar les seves portes i la seu es va traslladar al carrer Portal de l’Àngel. Ja als anys 90, la companyia es va fusionar amb Gas Madrid i donaria pas a una de les corporacions més conegudes actualment: Gas Natural (o Naturgy).

De l’antiga fàbrica de gas es conserva el gasòmetre, la torre de les aigües i l’edifici d’oficines, que es poden visitar de dilluns a divendres, de 10 a 20 h i dissabtes i diumenges, de 10 a 14 h (parada Ciutadella | Vila Olímpica – línia T4)

Del gas al sol!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.