Per Nadal, hi ha tantes tradicions diferents com països al món. N’hi ha qui el celebra i dóna la benvinguda al nou any en plena nevada, i d’altres que només es preocupen de posar-se el vestit de bany (podeu llegir les tradicions de Nadal més curioses en aquest post). I com no podia ser d’altra manera, el personatge encarregat de portar els regals tant a infants com a grans també és diferent a cada indret.
La figura que tenim més a prop i que vista amb certa perspectiva pot semblar ben estranya és el Tió de Nadal. Com pot ser que un tros de fusta “cagui” regals a cop de bastó? Inicialment, aquesta celebració agraïa els fruits de la natura i el seu renaixement després del dur hivern. El tronc acabava cremant-se i es repartien les cendres al voltant de la casa, per a protegir-la contra les plagues i fenòmens naturals.
No gaire lluny, és l’Olentzero qui porta els regals al País Basc, un home gran, treballador del carbó, vestit amb boina i pipa.
A la resta d’Europa hi ha també personatges ben curiosos que poden competir amb l’Olentzero i el Tió. Per exemple, a Finlàndia, l’encarregada dels presents és ni més ni menys que una cabra. Una cabra! A Itàlia, el Pare Noel tampoc té gaire èxit, doncs qui arriba carregada de regals és la bruixa Befana.
De fet, són pocs els països que reben al Pare Noel per Nadal: només ho fa França, Irlanda, Regne Unit, Bèlgica, Portugal i Turquia. Altres països com ara Alemanya, Dinamarca, els països bàltics i Romania tenen una figura molt semblant: l’avi de Nadal. Un altre avi, en aquest cas l’avi de les neus, entra a les cases de Rússia, Ucraïna, Bulgària, Macedònia i Albània. L’avi de les neus potser seria una figura nadalenca que identificaríem més amb els països del nord, on acostuma a fer més fred i a nevar, però no és així, ja que a Noruega, Suècia i Islàndia celebren el Nadal amb un gnom. És una magnífica idea, gràcies a la seva mida reduïda pot colar-se a qualsevol casa fàcilment.
Per descomptat, també hi ha personalitats identificades amb les tradicions més cristianes: Sant Nicolau (Polònia, Holanda), Sant Basili (Grècia), el nen Jesús (Eslovàquia, Hongria, Àustria i Txèquia) i els Reis Mags.
Sigui qui sigui l’encarregat de portar els regals, tots tenen en comú que se’n recorden especialment d’aquelles persones que han fet bondat durant l’any!
Bon Nadal!