TRAM Hort Urba

Beneficis saludables dels horts urbans

La proximitat és un factor important en qualsevol aspecte. Per viure-hi, per visitar un museu, per anar a una botiga… moltes vegades escollim un destí si podem arribar-hi a peu o bé, ràpidament en transport públic. Amb l’agricultura i l’alimentació el comportament és similar. Conrear i comprar productes de km.0 o proximitat té l’avantatge de consumir sempre productes de temporada, frescos, locals i per tant, sostenibles amb el medi ambient.

Molts centres cívics ja tenen un espai d’hort urbà per oferir mitjançant activitats, els beneficis de l’alimentació de proximitat, i així canviar lleugerament els hàbits de consum, com per exemple:

  • Parc Sandaru (parada Marina – línia T4): Accés lliure als horts i consultori de consells i recomanacions el 1r i 3r dilluns de cada mes, de 10 h a 11 h.
  • Can Deu (parada Numància – línies T1, T2 i T3): Accés a l’hort i tallers trimestrals de cultiu.

Però encara és més proper i divertit crear un hort urbà a la llar, utilitzant un espai a la terrassa, balcó, o bé, una finestra. L’únic requisit imprescindible és que arribi llum natural directa.

Muntar un hort amb èxit és més senzill del que sembla:

  1. Analitzar l’espai. El lloc on situem la jardinera dependrà en gran part de la llum directa que li arribi. Hi ha cultius que necessiten moltes hores de sol (com els tomàquets) i d’altres que són més adaptatius (com les herbes aromàtiques).
  2. Escollir el cultiu. Les llavors són més econòmiques i permetrà viure el cicle de creixement complet, en canvi una planta és més resistent. Els cultius més senzills són els raves, els enciams, les cebes i els alls, així com la menta i el cibulet.
  3. Recipients. Dependrà de l’espai i dels materials que es puguin reciclar: taules de cultiu, jardineres, testos o ampolles (tallarem l’ampolla per la meitat) que es podran pintar per a crear un hort personalitzat i original.
  4. Substrat. És recomanable utilitzar el compost, que conté una barreja de matèria orgànica i fems (podem fer compost amb el reciclatge de la nostra brossa).
  5. Hidratar les plantes. El rec per degoteig és el sistema ideal, ja que les plantes es mantindran sempre amb humitat sense cap risc de regar-les en excés.

A partir d’aquest moment, amb paciència i una mica de traça, en pocs mesos tindrem una petita collita deliciosa i de proximitat!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.