TRAM compost_organic

Reciclar els residus orgànics amb compostatge

Transformar les restes de menjar orgànic en compost és una excel·lent idea per a reduir residus i crear un adob de qualitat per nodrir les plantes de la llar. La brossa diària conté un 40% de matèria orgànica que pot utilitzar-se per fabricar aquest compost, en un procés gairebé sense cost i com a alternativa sostenible a l’ús de productes químics. Un avantatge addicional és que pot participar tota la família i en especial els infants.

Fer compost és senzill, només hem de tenir un recipient on llençarem les restes orgàniques (pot ser reciclat com un test gran o una caixa de fusta) i seguir les passes següents:

  1. Després de cada àpat llençarem al recipient els residus orgànics: closques d’ou, restes de fruita i verdura, pòsits del cafè, fulles de plantes, paper o cartró… alternant capes de producte humit (verdures, fruites) amb producte sec (papers, fulles) per a mantenir la proporció d’humitat i sequedat.
  2. Barrejar el compost cada 2 o 3 setmanes i regar només si es veu molt sec.
  3. La descomposició i maduració triga aproximadament de 3 a 6 mesos. Un cop es converteixi en una textura d’adob o nutrient ja el tindrem llest per a ser utilitzat.

És important tenir en compte aquestes consideracions:

  • La primera capa ha de tenir uns 5 centímetres només de residus secs, com paper, cartró i/o fulles seques, ja que una humitat excessiva pot deteriorar el compost.
  • El compostatge no fa mala olor. Només pot fer pudor si el procés no ha sortit correctament i els residus s’han fet malbé.
  • És habitual trobar cucs de terra. Aquests animals són beneficiosos i ajuden a la transformació dels residus.

Quan no hi ha espai o temps suficient per a fabricar compost podrem practicar l’anomenat “compostatge comunitari”, un espai col·laboratiu on els veïns aporten els seus residus i a canvi reben una bossa de l’adob resultant. Actualment hi ha en funcionament dos punts de compostatge: a la Fàbrica del Sol i al barri de la Sagrada Família.

L’ús del compost substitueix els fertilitzants i plaguicides químics, redueix les emissions de CO2 i retorna en gran part a la terra la matèria orgànica que ha produït, ja que 100 quilos de residu orgànic es pot transformar en 30 quilos d’adob.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.