TRAM lacus

Sant Just Desvern en l’època romana

A Catalunya trobem nombrosos enclavaments de l’època clàssica romana, ja que aquesta civilització s’hi va establir des del s. III aC fins a l’arribada dels visigots, aproximadament al s. V dC. Amb el pas dels anys, ja en l’actualitat, durant les excavacions per a edificar o crear espais verds, han anat apareixent restes romanes molt interessants que ens donen una bona idea de com es vivia en aquella època.

Una de les troballes de més valor és el poblat d’Empúries, únic jaciment de la península on es troben les restes d’una ciutat romana i d’una grega. Més recent és el descobriment del jaciment del Mercat del Born, que tot i pertànyer a l’època medieval i moderna, també havia viscut al mateix lloc la civilització romana (la necròpolis trobada és original d’aquesta època).

Així doncs, les sorpreses arqueològiques es van succeint cada vegada que s’excava el subsòl, com ara el descobriment del Lacus de l’antiga vila romana a Sant Just Desvern. L’any 2004, durant la construcció de la xarxa Trambaix, van sorgir les restes d’aquest dipòsit de líquids.

El Lacus es feia servir normalment per reposar l’oli o fermentar el most del raïm per obtenir després el vi. Aquest en particular, va ser construït sobre el segle I dC i va estar en funcionament durant els regnats dels emperadors Marc Aureli, Antoni Pius i Còmode. El revestiment del dipòsit estava fet d’opus signinum, una tècnica que servia tant per pavimentar com per fer recobriments impermeables, barrejant calç, sorra i terrissa. En gran part, és per aquest motiu que es conservava en bones condicions (encara es veu la cubeta que recollia els pòsits), tot i que l’estructura va necessitar treballs de restauració.

Actualment el Lacus està situat a dins del parc de Camp Roig, d’accés lliure per a tothom. Es pot arribar amb la línia T3 de TRAM baixant a la parada Walden. Un cop s’ha visitat el Lacus, els infants podran jugar a la zona verda i infantil del parc.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.