Ruta Pompeu Fabra a Badalona

Pompeu Fabra és un dels filòlegs que més ha promogut l’ús de la llengua catalana, plasmant per escrit les normes gramaticals i ortogràfiques, així com la creació del primer diccionari en català.

Va néixer al barri de Gràcia, on actualment podem passejar per l’avinguda que porta el seu nom i meravellar-nos amb els monuments dedicats a la seva figura: el relleu de marbre als Jardins de Salvador Espriu i el monòlit de pedra a la plaça de Lesseps. Tot i ser gracienc, va passar una de les èpoques més importants de la seva vida a Badalona, des d’on va treballar activament per la llengua durant la seva estada.

Enguany Badalona celebra l’any Fabra, que commemora els 150 anys del seu naixement. Entre diverses activitats al llarg de l’any s’ha inaugurat la Ruta Pompeu Fabra, un recorregut senyalitzat pel centre de Badalona, que recorre deu punts importants en la vida del “pare del català modern” durant els 27 anys que va passar en aquesta ciutat.

L’itinerari té el seu punt inicial a la Fonda d’en Peret (carrer de Mar núm. 12) i fa un recorregut per 10 punts senyalitzats amb les rajoles “Ruta Pompeu Fabra”:

  1. Fonda d’en Peret (c. de Mar, 12): Va ser el primer habitatge de la família Fabra en arribar de Bilbao, on van viure deu anys sent catedràtic de química a l’Escola d’Enginyers de Bilbao.
  2. Teatre Zorrilla: Aquí es va commemorar l’any 1973 el centenari del seu naixement. Salvador Espriu va escriure el poema “El meu poble i jo” per homenatjar Fabra.
  3. Santa Madrona, 33: Pompeu Fabra va escollir aquest indret com a residència per la proximitat al mar, doncs un metge va recomanar a la seva filla Teresa banys i passejades a la platja.
  4. Plaça de Josep Cortinas: El primer habitatge, anomenat “Can Balluga”, va estar situat en aquesta plaça, des d’on va escriure en bona part el “Diccionari General de la Llengua Catalana”.
  5. Bar Can Martri (c. Francesc Layret amb c. Pare Claret): En Pompeu agafava cada matí en aquest punt el tramvia núm. 43 per anar fins a Barcelona. Es diu que molts badalonins prenien aquest tramvia expressament, només per escoltar les interessants converses que en Pompeu tenia amb els passatgers.
  6. Escola d’Arts i Oficis (c. Pare Claret, 2): Va dirigir aquesta escola durant molts anys, però també participava activament en altres entitats culturals de la ciutat. Actualment s’ha habilitat com a Conservatori de Música de Badalona.
  7. C. de la Mercè, 34: L’últim domicili on va viure abans d’estiuejar a Sant Feliu de Codines. No va tornar, ja que va marxar a l’exili, i mentrestant, l’habitatge va ser sacsejat i els seus mobles, llibres i obres d’art van ser cremats en una foguera.
  8. C. de Sant Anastasi, 54: Escultura en record de la participació en les entitats catalanes.
  9. Plaça de la Vila: En aquest punt, l’any 1934, el van nomenar fill adoptiu de Badalona.
  10. Plaça de Pompeu Fabra: L’any 2010, i coincidint amb l’arribada del metro, la plaça va recuperar el nom de Pompeu Fabra.

Per començar la ruta des del punt inicial podem agafar la línia T5 de TRAM fins a Gorg i fer una passejada a peu pel pg. Marítim. Durant el camí també podrem aprofitar per contemplar el Pont del Petroli i l’escultura del mico o visitar la fàbrica d’Anís el Mono.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.