Bombolles per conscienciar sobre l’Alzheimer

L’Alzheimer és la forma més comuna de demència (de la qual hi ha més de 100 tipus). És un deteriorament mental com a conseqüència d’una lesió o malaltia neurològica. Arreu del món la pateixen 47 milions de persones i 86.000 casos es troben a Catalunya.

Tot i que no es coneixen les causes que l’originen (excepte en la transmissió genètica, estimada en un 1% dels casos), se sap que certs hàbits poden prevenir o retardar els primers símptomes, com per exemple dur una vida saludable que combini la pràctica regular d’esport (redueix el risc de patir malalties cardiovasculars) amb una dieta mediterrània, o exercitar el sistema cognitiu amb la lectura o jocs de taula que requereixin concentració.

La ciutadania té molta consciència d’aquesta malaltia, ja que en general tothom coneix algú que la pateix o hi està relacionat d’alguna manera, però malgrat tot, segueix sent molt important sensibilitzar la població i donar a conèixer l’evolució de l’Alzheimer així com el dia a dia dels malalts. Mitjançant la iniciativa artística i social From Bubble, creada per l’artista Daniel Bagnon, diverses entitats organitzen activitats amb l’objectiu d’impulsar el coneixement dels efectes d’aquesta malaltia, doncs una detecció precoç es fa clau en la seva evolució.

From Bubble simbolitza la pèrdua progressiva de connexions neuronals i es representa amb bombolles vinilades a terra. En total, 4.000 bombolles que formen un recorregut de 10 quilòmetres senyalitzen els espais on es realitzen conferències, curtmetratges, tallers i visites guiades. L’element principal d’aquesta exposició és una escultura situada al Museu Marítim (fins a l’11 de desembre) que representa el cervell d’un malalt d’Alzheimer.

Les activitats que us proposem a continuació es programen a diferents espais dels districtes de Ciutat Vella, Nou Barris, Les Corts i Sant Andreu:

  • 13 novembre, a les 17.30 h: Visita guiada “Coneix l’hospital de dia” (c. Taquígraf Garriga, 6 – parada de TRAM L’Illa).
  • 21 novembre a les 18 h: Concert a càrrec de l’IEA Oriol Martorell (CC Torre Llobeta).
  • 28 novembre, a les 10 h: Taller d’entorn segur al domicili (av. Borbó, 18).
  • 3 de desembre, a les 11 h: Exposició Kubrik (CCCB).
  • Fins al 6 de desembre: Exposició de quadres d’artteràpia fets per persones amb alzheimer (Casal de Barri Torre Sagrera).
  • Fins al 9 de desembre: Videoinstal·lació “El Buit” (Museu del disseny HUB – parada de TRAM Glòries).

Totes les activitats són gratuïtes i es poden consultar al web.

Si utilitzeu el Trambaix per arribar a una de les activitats properes, també podeu aprofitar per visitar l’exposició “Tunel Alzheimer” situada a l’estació de metro Zona Universitària. Donem suport a la conscienciació d’aquesta malaltia!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.