Un passeig en família pel 1700

El Mercat del Born va ser construït l’any 1874 per Josep Fontserè i Josep Cornet inspirant-se en el mercat parisenc Les Halles. Va ser una de les primeres construccions de ferro a la ciutat, ja que el corrent arquitectònic de l’època començava a utilitzar el ferro per la seva lleugeresa i funcionalitat, com en el cas de la torre Eiffel (construïda el 1887).

Fins a l’any 1971 va funcionar com a mercat dedicat principalment a la venda de peix i a la venda de fruites i verdures a l’engròs. Tanmateix, amb l’aparició del Mercabarna, el mercat del Born va tancar les seves portes i es va habilitar com a centre d’activitats culturals pel veïnat del barri.

Va ser l’any 2002, quan amb motiu de les obres de la Biblioteca Provincial de Barcelona, es va descobrir sota els fonaments una gran part de la ciutat medieval del segle XVIII. Actualment, s’ha protegit i preservat com a testimoni de l’època.

El jaciment arqueològic és el centre municipal més visitat de la ciutat, ofereix diverses visites guiades i un passeig ideat per famílies amb nens d’entre 7 i 12 anys. En aquesta visita s’apropa la vida de l’època d’una manera divertida i dinàmica per als nens, mitjançant diverses experiències de personatges reals que hi van viure. La visita es realitza tots els dissabtes i diumenges a les 13 hores (4 € adults i 1,50 € menors).

L’estat de conservació és excepcional i es fa evident tan bon punt es trepitgen les runes doncs és molt fàcil diferenciar els trams de carrer, les cases o les botigues. Fins i tot, s’han conservat restes de l’època romana! En el passeig pels antics carrers del barri com Joc de la Pilota, Corders de Viola o Rec Comtal, entre altres, es descobreix el dia a dia de la família Colomer, que regentava la taverna, els Duran, propietaris de l’adrogueria o l’hostal de la ciutat. A més a més, a l’exposició permanent es troben els objectes excavats d’entre les runes: plats, rajoles o estris de cuina.

Dissabte 22 i diumenge 23 també s’han programat visites exprés gratuïtes per conèixer la ciutat i la vida d’aquest enclavament en una passejada ràpida (no cal inscripció prèvia).

En sortir del mercat es pot completar la visita fent un pícnic o una passejada pel parc de la Ciutadella, que es troba a pocs minuts a peu. Un passeig de descoberta de la ciutat!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.