La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, una bona excusa per reflexionar sobre els nostres hàbits de mobilitat

Viatges cada dia en transport públic? Et preocupa la qualitat de l’aire que respirem? Coneixes l’impacte mediambiental que provoca el transport privat i motoritzat? Si has respost a totes les preguntes amb un sí, et donem l’enhorabona, tens plena consciència sobre els hàbits de mobilitat eficients. Si en canvi, la resposta a alguna de les preguntes és negativa, ara pots donar-li una oportunitat a la mobilitat sostenible, ja que del 16 al 22 de setembre se celebrarà la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que promou hàbits de desplaçaments més eficients per al medi ambient, segurs i saludables com ara anar a peu, en bicicleta, en vehicle elèctric o el transport públic.

El TRAM, en ambdues xarxes (Trambesòs i Trambaix), és un dels transports públics més respectuós amb el medi ambient, a més de ser 100% accessible i ràpid, doncs està totalment integrat en la circulació viària. Un tramvia pot portar tants passatgers com 2 autobusos articulats o 174 cotxes, transportant més viatgers en un mateix trajecte i reduint l’impacte mediambiental. Desplaçar-se a peu o bicicleta és una opció també recomanable, perquè potencia l’activitat física, tan beneficiosa per la salut.

Els objectius principals d’aquesta Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura són els de vetllar per la vida saludable i reforçar el poder de la ciutadania, ja que gràcies a modificar els seus hàbits de transport en pro de mitjans més sostenibles, es generen menys gasos i es consumeix menys recursos energètics:

  • La ciutadania se sensibilitza sobre l’impacte ambiental del transport.
  • Es potencia l’ús de mitjans de transport sostenibles
  • S’impulsa la integració de la ciutadania amb la ciutat i el seu patrimoni.
  • Es posa de manifest l’efecte negatiu del transport motoritzat en la salut: la contaminació atmosfèrica i la congestió tenen impacte en el sistema respiratori i cardiovascular, i promou el sedentarisme.

A més, al web del TRAM és possible descobrir la petjada ecològica del recorregut amb l’Ecocalculadora, una eina integrada al cercador de trajectes, que informa de quina manera s’està contribuint a millorar el medi ambient. Tan sols consultant el trajecte es coneix al moment i amb exactitud l’estalvi d’energia o d’emissions que es generen quan es realitza el viatge. És una bona manera de saber com es contribueix directament a millorar el medi ambient i a lluitar contra el canvi climàtic.

Per prendre consciència sobre la importància de desplaçar-se de manera sostenible, els ajuntaments i diferents entitats han organitzat un munt d’activitats que podeu consultar al web del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya o de cada ajuntament. N’hi ha per a totes les edats i fins i tot s’ha organitzat el concurs a Instagram “ClicMob” amb premis molt interessants. Només cal penjar fotografies sobre mobilitat i transport en aquesta xarxa social sota l’etiqueta #mobilitat2017

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.