Dia mundial sense tabac

Demà dimecres 31 de maig se celebra el dia mundial sense tabac, una jornada que té per objectiu donar visibilitat als riscos que el tabaquisme té per la salut, i conèixer quines mesures es poden prendre per reduir el consum.

Molt ha canviat la societat des que fumar estava ben vist i era senyal de pertànyer a la classe alta, fins a la nostra societat, on cada vegada hi ha menys persones fumadores (al voltant del 23% a Espanya) i any rere any disminueix aquest nombre. Enrere han quedat aquells anuncis que potenciaven el tabaquisme i el venien com un producte d’èxit, modern i saludable, per donar pas a una població cada vegada més conscienciada dels riscos i perjudicis que comporta el tabac.

L’any 2005 es va engegar la Llei Antitabac, que proposava fermament la reducció d’espais amb fum, prohibint fumar als llocs de treball o centres culturals. També aquesta llei va prohibir el tabaquisme al transport públic, essent el TRAM un espai lliure de fum. Una modificació més endurida de la llei, l’any 2011, va estendre les prohibicions a qualsevol espai d’ús col·lectiu obert al públic (com restaurants o hospitals).

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), mitjançant el lema El tabac, una amenaça pel desenvolupament posa de manifest dades rellevants com la toxicitat del tabac, en utilitzar grans quantitats de plaguicides i fertilitzants, o l’impacte mediambiental que es pateix, ja que les plantacions causen entre un 2% i un 4% de desforestació del planeta. A més la fabricació del tabac genera dos milions de tones en residus sòlids. L’OMS preveu doncs, que amb les mesures antitabac, l’any 2030 es reduirà en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, com ara les malalties que deriven de l’hàbit de fumar.

És un repte de caràcter mundial, però on cadascú pot aportar el seu granet de sorra per aconseguir fer un món sense fums i contribuir a la sostenibilitat del planeta.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.