Els tramvies del món

Són tan nombroses les ciutats que aposten actualment per la mobilitat en tramvia que no podem saber amb exactitud quants tramvies hi ha al món! Però sí que coneixem uns quants i us els volem mostrar. I és que l’ús del transport públic, i especialment, el tramvia, té moltíssims avantatges que podem veure a simple vista, i d’altres avantatges que potser ens són més desconeguts.

Comencem pel tramvia de casa, el TRAM, que va entrar en servei el 3 d’abril de l’any 2004 amb la ruta del Trambaix, un mes i escaig més tard, el 8 de maig, va posar-se en funcionament la ruta del Trambesòs. El TRAM, en anar sobre raïls, utilitza 10 vegades menys energia que en anar sobre pneumàtics, és un dels mitjans que menys energia consumeix. És còmode, no contamina, és lleuger i silenciós gràcies a la construcció amb materials lleugers que disminueixen el soroll, i és accessible. És uns dels mitjans millor valorats pels seus usuaris, a l’enquesta de satisfacció realitzada anualment per TRAM la puntuació mitjana obtinguda és de 7,5 sobre 10.

Seguim pels tramvies que tenim més a prop, a Espanya hi ha uns 18 aproximadament en funcionament, alguns dels quals són històrics, com el de Sóller, inaugurat el 1913 i que uneix el poble amb el port marítim. La ciutat de València va ser la primera a reintroduir aquest mitjà de transport el 1994 i les últimes ciutats han estat Granada i Cadis, que l’han inaugurat aquest mateix any.

Tramvia de Lisboa

Dels tramvies que traspassen les nostres fronteres podem destacar diversos. Un exemple és el tramvia de Lisboa, que combina combois moderns amb altres de caràcter antic que fa les delícies dels turistes. Però aquest no és el més antic, sabies que la xarxa més antiga de tramvies i que encara està en funcionament es troba a Boston? Va ser inaugurada el 1826 per transportar animals, però amb el temps el va començar a utilitzar la gent per moure’s per la ciutat.

Si t’agrada el formatge, hauràs de fer una visita a Zuric, ja que a l’època de més fred (entre novembre i febrer) circula el Gastro Tram, un tramvia amb servei gastronòmic, una excel·lent manera de gaudir d’una bona fondue mentre es recorre la ciutat ben còmode dins d’aquest comboi decorat amb fusta, com si fóssim a una cabana suïssa en ple hivern. Aquest servei té una durada de dues hores i s’inicia a la parada de l’Estació Bellevue, recorre la ciutat i continua pel riu Limmat fins al llac de Zuric. És tal l’èxit que cada temporada fonen 2,5 tones de formatge!

Una altra curiositat és el tramvia que travessa fronteres, com és el cas d’Estrasburg, on un dels seus tramvies travessa el riu Rin per arribar fins a Kehl, a Alemanya. I finalment un bonus: a Hong Kong els tramvies tenen dos pisos, i a més a més tots són de diferents colors, depenent de la publicitat que incorporen.

El tramvia està de moda, i és que des del 1985 moltes ciutats d’arreu del món han començat a recuperar aquest mitjà de transport que tanta estima té per a petits i grans.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.