Itinerari obra modernista de Jujol amb la Ruta del Tram

Sant Joan Despí amaga un tresor arquitectònic extraordinari creat per un dels ajudants i alhora company d’Antoni Gaudí. Es tracta de Josep Maria Jujol, arquitecte municipal de la ciutat, qui va deixar la seva empremta modernista influenciada per les formes orgàniques de la natura. Se’l coneix com l’artista total per les seves contribucions a l’arquitectura, escultura, esgrafia i dibuix.

Per a descobrir aquestes joies artístiques que formen part del patrimoni d’aquesta ciutat et recomanem seguir la ruta modernista en format circular, amb inici i final a Can Negre – Centre Jujol (parada Bon Viatge – línies T1 i T2).

  • Can Negre – Centre Jujol (1915-1930)

L’advocat i propietari de la masia Pere Negre i Jover va encarregar la reforma a Jujol després de quedar astorat per la construcció de la Torre de la Creu. L’edifici gaudeix de formes arrodonides, les finestres irregulars, el color viu de la façana, i la combinació amb elements tradicionals com l’esgrafiat i la forja.

  • Torre de la Creu (1913)

La primera obra a Sant Joan Despí és un encàrrec de la seva tieta. Vídua i tenia dos fills, necessitava dos habitatges independents però connectats per espais comuns, com el jardí i la terrassa. És un edifici de fotografia: destaquen el teulat amb cúpula de mosaic modernista i els treballs de forja a les escales i els miradors.

  • Façana Torre Jujol (1932)

L’arquitecte va adquirir una finca per a fer-la servir d’habitatge. Aquí passaria llargues estades i aprofitaria per controlar les obres. Similar a la Torre de la Creu, consta de dues cases simètriques amb un jardí en comú. Una curiositat: els esgrafiats de la façana són de color blauet, el preferit de Jujol.

  • Casa Serra-Xaus (1921)

Residència del propietari de l’empresa constructora local, Pere Xaus, malgrat que no destaqui pels detalls modernistes (és més aviat d’estil modern), s’aprecien detalls esgrafiats en color blauet i vermell.

  • Façana Casa Rovira (1926)

En aquesta col·laboració amb l’arquitecte Josep Graner, Jujol intervé en el bastiment de la façana, elevada en forma de triangle i en la qual va projectar un esgrafiat dedicat a Sant Antoni Abat.

  • Església Sant Joan Bautista (1943)

És una de les últimes obres de l’artista, un exemple d’arquitectura religiosa singular. De Jujol són els púlpits, les trones de l’altar major o els vitralls, peces gairebé úniques.

  • Porta del taller del manyà Josep Oliver (1889-1966)

La ruta finalitza amb un homenatge a la història industrial de Sant Joan Despí, a través d’una porta de vidre i ferro, com el detall de l’agafador amb forma de serp, una relíquia artesanal.

L’itinerari es pot fer en format lliure o guiat, l’últim diumenge de cada mes a partir de les 11 h (6 € – en promoció 2×1 amb la Ruta del Tram). Cal fer la reserva al telèfon 93 373 73 63 o bé per correu electrònic: cannegre@sjdespi.net.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *