Quines colles castelleres pots visitar en Tram?

Sabies que la primera referència a la coronació d’un castell és de l’any 1770? A partir del segle XIX, les celebracions de certes festivitats, com ara les festes majors, ja comptaven de manera habitual amb les actuacions de colles castelleres.

A Barcelona i la regió metropolitana també han sorgit nombroses colles, amb l’avantatge de poder arribar als assajos setmanals en TRAM:

Castellers de Barcelona. Nascuts el 1969, es tracta de la primera colla creada fora del territori tradicional casteller (Camp de Tarragona i Penedès). Duen la camisa de color vermell i tenen gairebé una vintena de fillols, entre els quals hi ha els Castellers de Sydney. Els millors castells coronats són el 3 de 9 amb folre, el 4 de 9 amb folre i, un dels més espectaculars, el 9 de 8. Assagen al c. de Bilbao, 212-214 (parada Can Jaumandreu – línies T5 i T6).

Castellers de Cornellà de Llobregat. Fundats el 1991, destaquen amb el 4 de 8. Els padrins són els Castellers de Barcelona i els Minyons de Terrassa i, els fillols, els Castellers d’Esplugues. Duen la camisa de color lila, d’aquí ve el seu sobrenom, Liles. Assagen a La Caldereria, al c. Sevilla, s/n (parada Ignasi Iglésias – línies T1 i T2).

Colla de Castellers d’Esplugues. Establerta el 1994, vesteixen la camisa de color blau elèctric. Són coneguts com els Cargolins, sobrenom atorgat pels habitants de Sant Just Desvern quan antigament només anaven a Esplugues per agafar cargols. El castell més alt és el 3 de 8. Els trobaràs a La Nau, al c. d’Àngel Guimerà, 141 (parada Hospital Sant Joan Despí – línia T3).

Castellers de Sant Feliu. Creats el 1996, destaquen amb el 4 de 7 amb agulla. Són els Magentes, com la camisa que duen i en honor a la Ciutat de les Roses (com es coneix Sant Feliu). Apadrinen els Castellers de Viladecans. Es troben a la Carretera Laureà Miró, 324 (parada Sant Feliu Consell Comarcal – línia T3).

Castellers de Badalona. S’anomenen Micacos pel color nespra de la camisa (a Badalona i una part del Maresme anomenen així a aquesta fruita). Fundats el 1997, són padrins dels Castellers de Sant Adrià del Besòs. El castell més alt coronat és el 4 de 8. Assagen al c. Arnús, 47 (parada Gorg – línia T5).

Castellers de Sant Adrià. Colla creada el 2013, el sobrenom és Passadors o Passadores per l’ofici antic de travessar els rius amb els infants i la gent gran a collibè quan la riuada arrossegava els ponts. Vesteixen de color bordeus i destaquen amb torres de sis pisos. Assagen a dues seus: a l’hivern, al c. de Gravina, 5 (parada Sant Joan Baptista – línia T5), i a l’estiu, a la carretera de Mataró, 124 (parada La Catalana, línia T5).

Des de la creació de la primera colla fins a l’actualitat, el nombre ha continuat augmentant. Ara supera el centenar, amb noms tan curiosos com la Colla Castellera d’Edimburg, els Castellers de Sydney o els Castellers de Lo Padro de Santiago de Xile.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *