És temps de parar taula amb les estovalles i la vaixella reservada per les celebracions. També de posar-se el davantal, agafar els estris de cuina i treure del bagul aquelles receptes secretes que només es cuinen un cop l’any. Arriba el moment de preparar-se per una autèntica marató gastronòmica. És temps de Nadal!
La gastronomia de Nadal destaca pels deliciosos àpats, en molts casos (excessivament) abundants. La cuina de reaprofitament en aquestes festes es practica amb molt d’encert des de fa dècades, ja que tal com marca la tradició, els canelons típics de Sant Esteve són farcits amb el sobrant de la carn d’olla de l’escudella o del rostit de pollastre del dia anterior.
Però i si després de preparar els canelons encara queda menjar, o simplement, vols canviar la recepta de sempre? Et proposem una recepta de reaprofitament: croquetes de pollastre i carn d’olla al forn. Una versió més saludable que canvia el fregit per l’enfornat i que res tindrà a envejar als canelons!
Ingredients:
- 50 g de mantega
- 100 g de farina
- 400 ml de llet
- 250 g de carn de pollastre o carn d’olla (botifarra blanca, botifarra negra, carn magra, xai, porc o cansalada)
- 1 ceba
- 2 ous
- Pa ratllat
- Sal
- Pebre negre
- Nou moscada
- Oli d’oliva
Instruccions:
- En una paella, fon la mantega a foc mitjà i daura la ceba. Afegeix la farina i remena constantment durant uns 2-3 minuts per fer la salsa beixamel.
- A poc a poc, incorpora la llet, remenant sense parar fins a aconseguir una textura densa.
- Afegeix la carn desfeta de pollastre i carn d’olla a la salsa beixamel. Condimenta amb sal, pebre i nou moscada al gust. Integra tots els ingredients i deixa refredar la barreja a temperatura ambient.
- A continuació, forma les croquetes amb les mans i arrebossa-les amb ou batut i pa ratllat.
- Preescalfa el forn a 200°C i col·loca les croquetes a la safata, pintant-les amb una mica d’oli o mantega.
- Enforna les croquetes durant uns 20-25 minuts o fins que estiguin daurades i cruixents.
Bones festes i bona digestió!