4 propostes muntanyenques per gaudir la Setmana de la Natura

Aquesta setmana és l’hora de la natura! Per una banda, es commemora la Setmana de la Natura (del 22 de maig al 5 de juny) i per l’altra, el Dia Europeu dels Parcs Naturals (24 de maig). L’any 1909, fa 114 anys, es va crear el primer parc natural d’Europa, a Sarek, al nord de Suècia, una zona gèlida amb més de 100 glaceres, on l’animal més habitual és l’ant.

A Catalunya hi ha una vintena de zones catalogades com a parcs naturals i 184 àrees verdes d’especial protecció. Amb el Tram (parades Zona Universitària o Can Clota – línies T1, T2 i T3) pots arribar a una d’elles, la muntanya de Collserola, que fins a l’any 2010 no va ser catalogada com a parc natural. Més enllà de les passejades o travesses, et recomanem diverses activitats ben interessants per honorar la natura:

  • Fer ciclisme. Hi ha més de 250 quilòmetres de xarxa ciclista, amb itineraris senyalitzats i recomanats pels diferents nivells. Pots practicar esport intensiu o itineraris en família, molt senzills, per fer exercici d’una manera divertida i descobrir l’entorn. La ruta A vista d’ocell, d’1 hora de recorregut, amb inici a l’àrea de lleure de la plaça Mireia, et permetrà observar la panoràmica del Baix Llobregat i Barcelona.

  • Escalada i espeleologia. És una activitat molt gratificant per aventurers i amants de la natura, però que requereix autorització prèvia. Només hi ha una zona apta per a aquesta pràctica, es tracta del conjunt de roques calcàries a les Escletxes del Papiol
  • Veure les estrelles: Malgrat la proximitat amb la ciutat, experimentar la bellesa i la grandesa de la muntanya des d’una perspectiva diferent, única i amb poca contaminació lumínica és possible. El Centre d’Informació (Ctra. de l’Església, 92) organitza, en el marc de la Setmana de la Natura, la Nit d’Astronomia el divendres 2 de juny a les 22 h. Cal inscripció en el mateix centre (import per persona de 5,95 €).
  • Descobrir les aus i els animals: Alzinars, pinedes, boscos de ribera, ocells rapinyaires, ovelles, cotorres o tórtores són alguns exemplars de la vegetació i la fauna del parc. Per albirar-los cal portar prismàtics i tenir molta paciència o apropar-se a la menjadora d’ocells del Centre d’Informació.

Les biblioteques pròximes als parcs naturals també participen d’aquest esdeveniment. És el cas de la biblioteca Joan Margarit, a Sant Just Desvern (parada Rambla de Sant Just – línia T3), on trobaràs l’exposició d’efemèrides ambientals (fins al 5 de juny), o el taller d’elaboració d’infusions amb plantes aromàtiques, organitzat demà a les 11 h per la biblioteca Can Casacuberta (parada Gorg –línia T5). Cal inscripció a cada biblioteca.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.