Aliments de proximitat: de l’hort o la granja a la taula!

Els aliments anomenats “de proximitat” són sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, ja que no han de fer un gran recorregut per aire ni per mar, reduint així l’empremta de carboni associada al seu transport.

A més a més, tenen un impacte positiu en la salut perquè arriben a la taula més frescos i amb més nutrients. Això és degut a una collita que es troba en el moment òptim de maduresa i a la producció que minimitza l’ús de químics en el cultiu (s’utilitzen més químics quan s’han de conservar durant el transport).

El Dia Mundial de la Salut, celebrat aquesta setmana, és clau per recordar la importància de cuidar la nostra salut en el dia a dia. I una de les millors maneres de fer-ho, és a través dels aliments que consumim.

Els productes de proximitat tenen també un altre avantatge: fomenten l’economia local i, per tant, ajuden a la conservació de la biodiversitat del territori. Els mercats municipals i els mercats de pagès (amb productes que provenen directament de l’hort o la granja) ofereixen una gran quantitat de productes locals. Pots arribar fàcilment en tramvia:

  • Mercat del Besòs (parada Parc del Besòs – línies T5 i T6)
  • Mercat del Clot (parada La Farinera – línies T5 i T6)
  • Mercat de Sant Roc (parada Sant Roc – línia T5)
  • Mercat de Sant Martí (parada Sant Martí de Provençals – línies T5 i T6)
  • Mercat de Galvany (parada Francesc Macià – línies T1, T2 i T3)
  • Mercat de les Corts (parada Maria Cristina – línies T1, T2 i T3)
  • Mercat de pagès d’Esplugues, els divendres de 16 a 20 h (parada La Sardana – línies T1, T2 i T3)
  • Mercat de pagès de Sant Feliu, els diumenges de 10 a 14 h (parada Torreblanca – línia T3)

Durant el mes d’abril es recomana consumir productes de temporada, com maduixes (Maresme i el Baix Llobregat), espàrrecs blancs (Camp de Tarragona i la Conca de Barberà), carxofes (Baix Llobregat i el Maresme), faves, raves, alls tendres, nespres o endívies. Per fomentar el consum d’aquests aliments, els mercats municipals llancen cada dijous La cistella dels dijous, on cada mercat promociona dos productes frescos a preus especials amb descompte.

Així, comprar de proximitat és bo per la salut i per la butxaca!

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *