Quin viatge fa l’aigua per arribar a la llar?

Quan obres l’aixeta, “només” veus i tastes aigua potable, però la realitat és que aquest or líquid ha fet un llarg camí per abastir qualsevol llar. I és que la gestió de l’aigua és una qüestió crucial per a la sostenibilitat del planeta. Aquesta setmana se celebra el Dia Mundial de l’Aigua, el moment ideal per a conscienciar de la importància de no malbaratar l’aigua i promoure la gestió sostenible d’aquest recurs natural tan limitat.

Maquinària, pous, xarxes de distribució i bombeig i centenars de treballadors i treballadores són les peces que intervenen en el cicle de l’aigua, les quals garanteixen el subministrament durant les 24 hores del dia, cada dia de l’any:

  • Captació. L’aigua procedent dels rius Llobregat, Besòs el Ter, embassaments, pous i el mar tenen l’objectiu d’abastir a més de 3 milions de persones de la regió metropolitana.
  • Potabilització. L’aigua s’extreu mitjançant pous i es tracta a diverses plantes potabilitzadores (com la de Sant Joan Despí, una de les estacions de tractament d’aigua més innovadores d’Europa) per a transformar-la en potable i apta pel seu consum. En aquest procés es filtren els residus, s’apliquen tractaments físics i químics amb l’objectiu de desinfectar, i s’aplica el tractament de color, olor i equilibri del pH. Ara, ja es pot beure amb total garantia sanitària!
  • Transport i emmagatzematge. Es fa a través d’una xarxa de distribució de bombeig que impulsa l’aigua fins a arribar a totes les aixetes. Abans, però, farà una aturada a les diverses centrals d’emmagatzematge: les centrals de Relleu, Gavà i Cornellà. A la Central de Cornellà, com a curiositat, existeix el primer pou d’emmagatzematge, de 450 m3, anomenat Fives-Lille, en honor a l’empresa que el va fabricar, coneguda per haver participat en la construcció de la torre Eiffel. 
  • Distribució. El Centre de Control Operatiu és l’organisme encarregat del control de qualitat de l’aigua des del primer pas, la captació, fins que surt de l’aixeta.
  • Clavegueram. Un cop que l’aigua s’ha utilitzat arriba a la xarxa de clavegueram, on també es recull l’aigua pluvial. Des d’aquest punt es distribueix a les plantes depuradores per eliminar les impureses i residus. En aquest moment ja està a punt per a retornar-la al riu, al mar o bé destinar-la a altres usos, com regar o netejar els carrers.

El cicle que fa l’aigua és molt curiós i interessant. El Museu de les Aigües ha creat una experiència immersiva en realitat augmentada per a descobrir tots els secrets de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de Sant Joan Despí. Podràs conèixer el procés complet que segueix l’aigua des que es capta fins que surt neta de l’aixeta. A més, pots veure de prop les instal·lacions i processos que es fan servir per a purificar-la i fer-la apta per al consum humà. Pots descarregar l’app des del web del Museu de les Aigües.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *