TRAM participa del Dia de la Dona

Cada 8 de març, les entitats i les ciutadanes s’organitzen per reivindicar i commemorar el Dia Internacional de les Dones, també anomenat Dia de la Dona Treballadora. És una tasca que en molts casos continua durant la resta de l’any, ja que és imprescindible valorar la feina que fan les dones, sigui en l’àmbit laboral, social, esportiu o familiar.

Enguany, TRAM posa el seu granet de sorra donant visibilitat a les dones amb el patrocini del III Torneig Femení TRAM CHL Jujol i la campanya Dones TRAM.

El Club Hoquei Línia Jujol Jokers és l’entitat que el 8 de març a les 19 hores, al Poliesportiu del Mig de Sant Joan Despí, celebrarà el torneig femení. És una iniciativa que va engegar l’any 2021 per impulsar aquest esport minoritari entre les noies de totes les edats. Així, les amfitriones s’enfrontaran a equips de Sabadell, Premià, Sant Adrià i Barcelona. La jugadora del CB Tsunamis de Barcelona, Mercè Vilaró, dues vegades campiona del món d’hoquei, serà l’encarregada del discurs inicial. En acabar el torneig es lliuraran premis a les guanyadores.

La segona acció de la jornada per reivindicar i donar visibilitat a les treballadores del tramvia és la publicació dels vídeos de la campanya Dones TRAM.

Són 6 testimonis reals que reivindiquen feines que de vegades són concebudes erròniament com a tasques només d’homes: conductores, inspectores o operadores del centre de control.

A la Irene, conductora, li agradaria ser un referent per a les dones. Quan va entrar a treballar a TRAM ja estava acostumada a conduir grans vehicles, ja que repartia productes als supermercats amb un camió, una feina també masculinitzada.

La Pilar, inspectora des de fa 18 anys, va ser també conductora. Les tasques diàries són donar suport en les incidències, evitar i reduir el frau i, fins i tot, conduir el tramvia quan cal. El que més li motiva, però, és poder ajudar els viatgers en qualsevol moment.

Una altra conductora de tramvies és la Rosa, que s’ho va prendre com un repte personal. Buscava, entre altres coses, tenir l’estabilitat laboral que la feina anterior no li aportava. En un primer moment pensava a conduir autobusos, però fa 11 anys el destí la va “conduir” fins al tramvia.

L’Emma també és conductora. Des que el 2004 entrés en funcionament la primera línia ja utilitzava aquest mitjà de transport com a passatgera habitual. Tant li agradava, que es va presentar a la convocatòria i des d’aleshores, viatja en Tram al capdavant del comboi.

Una de les primeres dones que va treballar a TRAM va ser la Pili, qui continua 20 anys més tard a la sala de control, gestionant el funcionament de totes les línies i resolent qualsevol incidència per mantenir el servei amb normalitat.

Un canvi de vida va dur l’Aída fins al quadre de comandament d’un tramvia, i, gràcies a aquesta feina, va aconseguir l’estabilitat que necessitava. El que més li agrada és passejar per la ciutat i veure com li somriuen els infants.

Tant les esportistes com les dones treballadores protagonistes de la campanya són un exemple, però no l’únic, de la lluita contra la desigualtat entre homes i dones.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.