Recursos per reduir el consum energètic

El Dia Mundial de l’Eficiència Energètica (diumenge, 5 de març) és una data destacada per conscienciar la societat sobre l’ús eficient de l’energia, amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental i promoure la sostenibilitat. Fa ja 25 anys de la primera trobada internacional, quan experts de 50 països es van reunir a Àustria per abordar com el consum excessiu d’energia impactava negativament en l’escalfament climàtic.

És una qüestió tant d’organitzacions com de ciutadania, ja que tothom pot fer un millor ús de l’electricitat per reduir la contaminació i preservar els recursos naturals: millorar l’eficiència dels edificis, promoure el transport sostenible, utilitzar fonts d’energia renovable, fer ús de tecnologies eficients (com les bombetes LED o els electrodomèstics d’alta eficiència energètica), així com dur hàbits més sostenibles.

De vegades, però, els ciutadans i les ciutadanes necessiten informació eficient per començar a reduir el consum d’electricitat o d’aigua. Per aquest motiu, La Fàbrica del Sol, l’equipament d’educació ambiental de Barcelona, ofereix diferents recursos que promouen aquesta cultura de la sostenibilitat i consciència ambiental:

  • Els Recursos digitals d’educació ambiental, a través de diferents continguts (entrevistes, visites virtuals, jocs i tutorials), mostren de forma divertida quins són els reptes actuals i com fer front. La guia per a fer un compostador casolà canvia lleugerament els hàbits de reciclatge, ja que redueix les restes de menjar orgànic convertint-les en compost per a les plantes. El tutorial cuinem amb el sol és una activitat familiar per a crear un forn amb materials reciclats, i, això sí, amb l’ajuda essencial del sol.
  • Els Recursos carrega’t d’energia tenen l’objectiu d’entendre i reduir el consum energètic, tot millorant l’eficiència de la llar. Com a exemple, la calculadora energètica descobreix al detall el consum dels electrodomèstics i la il·luminació de la llar, aconsellant de quina manera estalviar energia i reduir les factures.

Els aparells i equips electrònics més eficients són els que consumeixen menys energia (habitualment etiquetats com a categoria A, A+ o A++) sense afectar el nivell de confort en la llar. Aquesta reducció també es pot aconseguir instal·lant programadors o temporitzadors en aparells com ara escalfadors d’aigua, calefactors o aire condicionat, que s’engeguen o es desactiven de manera automàtica. L’ús de fonts renovables d’energia, com ara l’energia solar o eòlica, pot contribuir a reduir encara més la factura d’electricitat.

Quins hàbits sostenibles duus a terme habitualment?

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *