“Mans al verd” per produir melmelada de taronja

Alguna vegada has vist arbres tarongers a la teva ciutat? Hi ha moltes possibilitats que sigui així, ja que només a Barcelona hi ha més de 3.300 exemplars, el 35%, al districte de Sant Andreu. El taronger és una espècie molt singular a Barcelona, és originari del sud-est d’Àsia i es caracteritza per ser un arbre de fulla perenne amb un tronc més aviat fi, i una copa ampla òptima com a ombra a l’estiu.

Curiosament, a la part posterior de l’Església de Sant Martí de Provençals (parada de TRAM Sant Martí de Provençals – línies T5 i T6) hi ha un pati de xiprers i tarongers de 4 i 5 metres d’alçada que forma part del catàleg d’arbres de l’Ajuntament.

Les flors, en colors blancs o rosats, són perfumades i floreixen a la primavera. Els seus fruits, és a dir, les taronges, maduren entre finals de tardor i l’hivern. Són amargants (els tarongers dolços habitualment es troben a jardins privats), per la qual cosa no es recomanen pel consum com a taronja de taula, però sí que poden tenir altres utilitats.

I és que aquest és el seu principal inconvenient, però, que alhora, també es converteix en una oportunitat. Com que no es poden consumir i la caiguda de les taronges embruta els carrers, existeixen iniciatives que espigolen durant aquest mes el fruit per a produir melmelada, com ara el programa Mans al verd, creat per fomentar la sostenibilitat i l’ús de recursos locals de la ciutat. Hi participen entitats públiques, entitats socials dels districtes, la Fundació Espigoladors, i persones voluntàries que recullen i reutilitzen les taronges dels districtes de Sant Andreu, les Corts, Sant Martí i Ciutat Vella. Un cop recollides, l’Agència de Salut Pública analitza la fruita per garantir el consum segur, i a continuació, l’obrador Es Im-perfect de la Fundació Espigoladors produeix la melmelada La Marga.

L’any passat, més de 160 voluntaris i voluntàries van aplegar uns 2.639 quilos de taronja, en total, 11.400 pots de melmelada solidària La Marga. Aquestes melmelades es distribueixen entre les diferents entitats socials dels districtes que atenen persones que pateixen situacions de risc o pobresa alimentària.

D’aquesta manera tan sostenible es redueix la quantitat de residus i alhora es promou l’economia circular i verda entre la ciutadania!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.