La Balma, un exemple d’habitatge en comunitat

El cohabitatge (o cooperativa d’habitatge) és un model d’habitatge alternatiu en el qual els residents gestionen la propietat i hi viuen col·lectivament.

Les cooperatives són concebudes sense ànim de lucre i, habitualment, també són les titulars dels habitatges. En lloc d’un lloguer o un habitatge en propietat a títol individual, els residents tenen accions de la cooperativa, evitant així l’especulació immobiliària, ja que no permet treure profit econòmic en el lloguer o la venda de la llar.

Els veïns i les veïnes tenen un acord anomenat cessió d’ús, podent viure indefinidament o durant un llarg període de temps. En l’inici fan una inversió sovint més moderada que en un procés de compra i, una vegada que ja disposen de l’habitatge, les quotes mensuals són estables i reduïdes per cobrir el manteniment, les assegurances, impostos o reparacions. Aquestes contribucions són normalment inferiors als lloguers de la zona. A més a més, un altre avantatge és que les quotes no van en augment, com sí que passa en altres models immobiliaris (lloguers, hipoteques en renda variable…).

Com a comunitat col·lectiva participen en el procés, com ara el disseny o la construcció, mitjançant tallers d’idees i reunions de validació. Viure en un habitatge cooperatiu fomenta el sentiment de comunitat entre els residents mentre treballen junts per gestionar la propietat i prendre decisions del dia a dia.

La Balma, al barri de Sant Martí (carrer d’Espronceda, 135) és un habitatge cooperatiu singular, ja que està dissenyat amb materials sostenibles i reutilitzables o desmuntables, com la fusta i el formigó armat. L’edifici de 20 habitatges amb cuina independent disposa també d’una zona de cuina i menjador comunitaris, una sala polivalent, espai de lectura, habitacions per convidats, un espai de cures, bugaderia, garatge de bicicletes amb taller obert al barri i dos locals comercials. A la terrassa, situada a la coberta d’uns 300 m², els residents cultiven els seus aliments gràcies als horts urbans comunitaris.

El Casal de Barri Bac de Roda organitza aquest dissabte 21 de gener, a les 11 h, una visita guiada a La Balma (parada Fluvià – línia T4) per conèixer l’arquitectura sostenible, la vida quotidiana dels usuaris i com comparteixen els espais comuns (cal inscripció al centre – camí Antic de València, 106)

L’any 2022 va rebre el premi a la Millor edificació en obra nova (per la Asociación Española de Gestores Públicos de Vivienda y Suelo), va ser finalista en la Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme i va aconseguir el 3r premi Mapei d’Arquitectura Sostenible.

Fotografia: Milena Villalba (Lacol)

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *