40 aniversari del Centre Cívic Sant Martí

L’any 1982 va destacar per la dinamització social dels barris, esdevenint en la fundació dels centres cívics de Barcelona. El primer, en el mes de juny, va ser el Centre Cívic del Guinardó, inaugurat en un antic mas amb diversos usos: havia funcionat com a viver botànic, instal·lacions esportives, caserna de milicians i bombers durant la Guerra Civil i, finalment, com a escola.

El segon centre va ser a Sant Andreu, aprofitant l’espai de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Balcells, que curiosament, també va servir de cotxeres pel tramvia de foc, el primer tramvia interurbà amb tracció a vapor. Els últims mesos de l’any, va ser el torn del Centre Cívic de la Sagrera i el Centre Cívic de Sant Martí (parada Sant Martí de Provençals – línies T5 i T6), aquest últim, especialitzat en arts escèniques.

Gaudí és el nom popular del Centre Cívic de Sant Martí, malgrat que ni la façana ni l’interior té res a veure amb l’arquitecte, ja que realment es tracta d’una arquitectura racionalista, austera i discreta. En els inicis (anys 60), l’Edifici Gaudí era la residència de les funcionàries de la secció femenina de la Falange, i gairebé 10 anys més tard va passar a mans del Ministeri de Cultura. Seguidament, a l’Ajuntament de Barcelona, que a partir d’aquell moment (amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Sant Martí i altres entitats) l’utilitzaria per a organitzar activitats socials, educatives i culturals.

Actualment, en conjunt amb l’Auditori de Sant Martí, el centre cívic programa diversos festivals anuals d’arts escèniques, com la mostra Perpetracions (de creació artística en espais no convencionals), i Mercateatre (actuacions de circ i animació). El dilluns, 12 de desembre a les 19.30 h, se celebrarà la xerrada L’edifici Gaudí i el Centre Cívic Sant Martí, a càrrec de la Societat d’Estudis de la Verneda, amb accés de franc.

Fins al 30 de desembre també restaran obertes les portes de l’exposició De La Gaudí al Centre Cívic Sant Martí, un recorregut visual a través dels 40 anys de vida del centre, realitzada amb fotografies facilitades per veïns, veïnes, serveis i entitats del barri de Sant Martí.

Per molts anys!

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *